Primăria Oradea, criticată în mai multe rânduri fiindcă folosește prea des metoda exproprierii pentru investiții, va aplica mai des metoda cumpărării de terenuri și imobile, în scopul realizării unor investiții, a anunțat primarul Florin Birta. 

„Încercăm în anumite cazuri să ne schimbăm strategia și, în zonele aglomerate, unde vrem să construim spații verzi, parcări, să cumpărăm terenurile de la persoanele care le dețin, și să nu le mai expropriem”, a spus edilul Oradiei într-o conferință de presă. 

Concret, Consiliul Local Oradea a aprobat, în cea mai recentă ședință, cumpărarea unei case cu teren pe strada Robert Owen, între blocuri, pentru realizarea unor parcări. Investiția se ridică la 87.000 de euro pentru o casă de 86 mp și un teren de 406 mp.

De asemenea, aleșii orădenilor au aprobat cumpărarea unui teren de 5.186 mp în cartierul Nufărul, pe strada Romer Floris, în vecinătatea unor blocuri de locuințe. S-a stabilit prețul de 285.230 euro, adică 55 euro/mp. Conform lui Birta, acolo se va amenaja un parc, dar și locuri de parcare, municipalitatea urmând să prezinte un proiect în acest sens. 

Întrebat în conferință, de ce trece municipalitatea la metoda cumpărării, primarul Florin Birta a spus că acolo unde există deschidere din partea proprietarilor metoda este de preferat, dat fiind că prin aceasta se evită și eventuale procese. 

„Acolo unde ne înțelegem cu proprietarii care doresc să vândă, reușim să evităm orice proces ulterior care poate fi deschis împotriva municipiului Oradea. (...) Sunt multe zone cu case în curțile blocurilor unde oamenii înțeleg că este mai bine să găsească altă soluție locativă”, a răspuns edilul Oradiei. 

Totuși, acesta a spus că asta nu înseamnă că nu se vor mai face exproprieri pentru investiții publice. „Acolo unde nu vom găsi înțelegere, vom folosi metoda exproprierii”, a precizat primarul. 

În ceea ce privește prețurile, Birta a afirmat că acestea nu diferă prea mult față de cele care se plătesc în exproprieri, la bază stând și în acest caz evaluări făcute de specialiști, în baza grilei notariale. 

Tot în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Oradea, s-a decis cumpărarea a 27 de hectare de teren de la Parohia ortodoxă Nufărul, pentru extinderea Parcului Industrial IV, investiția municipalității depășind 5 milioane de euro. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!