În timp ce Ilie Bolojan nu a ales nicio tabără şi nici nu s-a înscris pentru vreo funcţie în conducerea centrală a Partidului Naţional Liberal, urmaşul lui la conducerea Oradiei, Florin Birta, a candidat şi câştigat o funcţie în noua echipă din fruntea PNL, mai precis una de „vicepreşedinte politic”, fiind prezentat, duminică, de Florin Cîţu ca parte din echipa sa. 

Rezultatele finale au fost anunţate duminică seara, în încheierea Congresului PNL. Birta a adunat 1.314 voturi.

Bolojan şi Blaga, "respectaţi" de Vîlceanu

Alegerile pentru Biroul Executiv al PNL au avut loc duminică, tot la Romexpo, unde cu o zi înainte delegaţii liberali din ţară l-au ales pe Florin Cîţu drept noul preşedinte al partidului, în detrimentul lui Ludovic Orban. Ca urmare, o bună parte dintre susţinătorii lui Orban s-au retras din competiţia pentru un loc în structurile de conducere. 

În discursul de duminică, Florin Cîţu şi-a prezentat echipa de candidaţi alături de care vrea să conducă PNL, aceasta incluzând prim-vicepreşedinţi, secretar general, vicepreşedinţi pe domenii, vicepreşedinţi pe regiuni şi vicepreşedinţi politici.

Pentru poziţia, una importantă, de secretar general a fost ales Dan Vîlceanu, ex-PSD, ministrul Finanţelor. În discursul său, acesta i-a menţionat pe câţiva dintre predecesorii săi, Vasile Blaga, Ilie Bolojan şi Robert Sigheartău. „Am avut predecesori de la care am ce învăţa şi oameni pe care îi respect foarte tare. Îl văd în faţa mea pe Vasile Blaga, care cred că este modelul de secretar general pe care toţi îl avem în minte. Este un om de la care am învăţat foarte multe. Îl am tot aici în faţa mea pe domnul Ilie Bolojan, care a fost secretar general şi de la care, tot aşa, am învăţat foarte multe”, a spus Vîlceanu. 

(Vasile Blaga şi Ilie Bolojan, duminică, în a doua zi a lucrărilor congresului PNL)

"Pentru a ne apăra interesele"

După cum se ştie, Ilie Bolojan nu şi-a arătat susţinerea faţă de vreunul dintre candidaţii la şefia PNL şi a ales să nici nu candideze pentru vreo funcţie. 

În schimb, pe lista de candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi politici (mai precis membri ai Biroului Executiv, cu rang de vicepreşedinţi politici) s-a înscris primarul Oradiei, Florin Birta. În urma votului, acesta a şi obţinut funcţia. 

Întrebat de BIHOREANUL despre motivele candidaturii, Birta spune că era nevoie ca Oradea şi judeţul Bihor să fie reprezentate în conducerea PNL. „M-a determinat să candidez faptul că Oradea şi judeţul Bihor trebuie să aibă un reprezentant în conducerea PNL, pentru a ne apăra interesele noastre acolo. Un exemplu pe care voi insista este situaţia cu preţul gazelor naturale, care ne afectează. Sunt unele măsuri care trebuie luate şi care trebuie susţinute în forurile de conducere ale partidului de guvernământ”, a afirmat Birta. 

Opţiune la secret

Totuşi, Birta n-a fost, iniţial, parte dintre vreo echipă anume, subliniază el. „Eu am avut o discuţie atât cu Florin Cîţu, cât şi cu Ludovic Orban înainte de acest Congres. Le-am spus că, având în vedere că Bihorul (n.r. – filiala judeţeană a PNL) a decis să nu aleagă o anume echipă pe care să o susţină, eu îmi voi depune candidatura ca independent. Am avut, într-adevăr, unele solicitări din partea lui Florin Cîţu, care şi-a dorit o echipă tânără”, a explicat edilul Oradiei. 

Birta şi-a depus candidatura miercuri, iar duminică, în timpul congresului, Florin Cîţu l-a prezentat ca făcând parte din echipa propusă de el pentru Biroul Executiv. „Noi (n.r. – liderii PNL Bihor) ne-am păstrat neutralitatea. Nu am vrut să influenţăm niciun membru din PNL Bihor. S-a votat liber. De aceea nu m-aţi văzut în vreo echipă. Astăzi (n.r. - după ce preşedintele partidului fusese ales), dl. Cîţu m-a propus în echipa lui”, a adăugat Birta.

Întrebat de reporter pentru cine a votat, pentru Cîţu sau pentru Orban, liderul PNL Oradea n-a vrut să spună. „Este opţiunea mea. Este un vot secret şi vreau să păstrez acest lucru pentru mine”, a răspuns Birta.


Noua conducere a PNL

Preşedinte - Florin Cîţu

Secretar general – Dan Vîlceanu

Prim vicepreşedinţi

Rareş Bogdan – prim vicepreşedinte Comunicare şi Relaţii Internaţionale
Iulian Dumitrescu – prim vicepreşedinte Mediu de Afaceri, Societate Civilă
Lucian Bode – prim vicepreşedinte Strategii Politice
Gheorghe Flutur – prim vicepreşedinte Politici Publice

Vicepreşedinţii pe domenii:

Robert Sighiartău – vicepreşedinte Politică Externă şi Afaceri Europene
Nicolae Ciucă – vicepreşedinte Apărare şi Siguranţă Naţională
Florin Roman – vicepreşedinte Administraţie Publică şi Siguranţa Cetăţenilor
Gheorghe Falcă – vicepreşedinte Fonduri Europene şi Dezvoltare Regională
Alin Tişe – vicepreşedinte Justiţie şi Drepturi Cetăţeneşti
Virgil Popescu – vicepreşedinte Buget, Politici Fiscale, Economie, Energie şi Mediu de Afaceri
Cristian Buşoi – vicepreşedinte Sănătate
Daniela Cîmpean – vicepreşedinte Muncă, Familie şi Protecţie Socială
Sorin Cîmpeanu – vicepreşedinte Educaţie
Alexandru Muraru – vicepreşedinte Culte, Cultură şi Minorităţi
George Stângă - vicepreşedinte Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Industrie Alimentară
Mircea Fechet – vicepreşedinte Mediu, Apă şi Silvicultură
Alin Nica – vicepreşedinte Infrastructură de Transport
Pavel Popescu – vicepreşedinte Comunităţi, Societate Informaţională şi Digitalizare
Cosmin Adrian Cosma – vicepreşedinte Sport
Alina Gorghiu – vicepreşedinte Drepturile Omului, Protecţia Minorităţilor Etnice, Religioase şi a Grupurilor vulnerabile de orice natură
Monica Anisie – vicepreşedinte Românii de Pretutindeni

Vicepreşedinţi pe regiuni

Vicepreşedinte Nord Vest – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş - Ionel Bogdan
Vicepreşedinte Centru - Ciprian Dobre
Vicepreşedinte Nord Est – Nelu Tătaru
Vicepreşedinte Vest – Marcel Vela
Vicepreşedinte Bucureşti – Ilfov – Hubert Thuma, preşedinte Consiliul Judeţean Ilfov
Vicepreşedinte Sud - Vest - Gigel Ştirbu
Vicepreşedinte Sud - Est - Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa
Vicepreşedinte Sud – Ciprian Pandea

Vicepreşedinţi politici (membri ai Biroului Executiv Central)

Cristian Băcanu, Florin Birta (1.341 voturi), Cristian Buican, Ciprian Ciucu, Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huţucă, Eugen Pârvulescu, Dragoş Soare, Vetuţa Stănescu, Ştefan Stoica, Costel Şoptică, Eugen Ţapu-Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu, Cristian Tuţă.