Angajații din Primăria Marghita vor avea salarii cu 10% mai mari, în urma unei decizii luate luni de Consiliul Local al orașului, la inițiativa viceprimarului UDMR Demian Zsolt.

Așa cum BIHOREANUL a arătat, primarul independent al orașului, Marcel Sas-Adăscăliții s-a opus inițiativei, declarând public că Marghita este prea săracă pentru a-și permite aceste majorări. De altfel, la inițiativa lui Sas-Adăscăliții, în urmă cu doi ani salariile angajaților din Primăria Marghita au fost reduse cu 10%.

„Oameni din rândul nostru”

În debutul ședinței de luni, viceprimarul Demian Zsolt și-a susținut inițiativa avizată favorabil de Comisia de Buget-Finanțe a Consiliului Local Marghita, arătând că reducerea salariilor votată în 2021 era gândită ca un temporară.

„Dacă aruncăm o privire la statistici, vedem că în 2022 în România inflația a fost de 16%, cheltuielile la energie au crescut cu 60%, au crescut facturile la AVE (n.r. firma de salubritate din Marghita) cu ajutorul unora din sală. Muncitorii din cadrul Primăriei sunt oameni simpli, au familii, datorii la bănci, copii la școli și la facultăți, oameni din rândul nostru, dar sunt foarte importanți pentru dezvoltarea orașului”, a declarat Demian.

Acesta a adăugat că majorarea cu 10% vizează doar funcțiile de execuție din Primăria Marghita, nu și pe cele de conducere, și că noile salarii nu vor genera o gaură în bugetul orașului, cum pretinde edilul, pentru că cheltuielile de personal în oraș sunt de 21,44%, un procent mic, în opinia vicelui.

Săptămâna trecută, Marcel Sas-Adăscăliții arăta, într-o postare video pe pagina sa de Facebook, că majorarea salarială va presupune o cheltuială anuală de 709.000 de lei pentru Primărie.

Și pentru alții, și pentru ei

În ședința deliberativului local, viceprimarul din Marghita a apelat la colegii săi din for cerându-le... să nu fie populiști.

„Cu toții trebuie să punem deoparte populismul și să dăm angajaților ce am luat, ce a fost și este al lor, stabilit prin lege. Sper că vom stopa emigrarea angajaților din instituția noastră și să atragem noi experți, în speranța ca primăria și consiliul local să devină mai eficienți”, a mai spus Demian.

Supus la vot, proiectul a trecut fără emoții: 10 consilieri au votat pentru, doi împotrivă, iar alți doi s-au abținut. De asemenea, înaintea votului, doi aleși (PNL-istul Claudiu Ciarnău, a cărui soție lucrează în Primăria Marghita, și UDMR-istul Almasi Ștefan, tatăl unei funcționare) au anunțat că nu vor vota, deoarece sunt în conflict de interese, așa că prezența lor nu a contat la cvorumul votului.

Voturile împotrivă le-au dat doi aleși PNL, Cristian Pop și Florentina Toie, abținerile au fost ale unui ales liberal (Sandor Emil) și ale unuia de la PSD (Emanuel Tomuța), în timp ce ceilalți aleși au ridicat mâna pentru susținerea majorărilor salariale.

În aceeași ședință, și mai vehement (cu 15 voturi pentru și doar o abținere), Consiliul Local Marghita a votat și majorarea indemnizației consilierilor cu 10%. Altfel spus, aleșii orașului și-au votat și lor lefuri mai mari!  

La vot, în fiecare lună

Primarul Marcel Sas-Adăscăliții se menține împotriva majorărilor salariale. „Angajații merită și mai mult de-atât, dar vorbim de oportunitatea momentului. Nu ne permite acum să dăm salarii mai mari”, a declarat edilul, luni, pentru BIHOREANUL.

Așa cum a spus-o și în fața Consiliului Local, Sas-Adăscăliții a precizat că în fiecare ședință ordinară a forului va încerca să-i facă pe aleșii orașului să se răgzândească. „Locuitorii din Marghita nu sunt de-acord cu această majorare. În fiecare ședință de acum încolo voi iniția un proiect de hotărâre pentru reducerea salariilor cu 10%”, a declarat primarul.

Edilul este convins că are de partea sa locuitorii din Marghita, care își doresc ca banii pe care îi plătesc în impozite și taxe să fie folosiți pentru dezvoltarea orașului, nu pentru salariile funcționarilor. „Oamenii nu privesc cu ochi buni această majorare”, a mai spus Sas-Adăscăliții.

Vezi mai jos ședința CL Marghita:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!