Deşi luna curăţeniei, în care s-a desfăşurat campania "Primăvara ecologică a orădenilor" organizată de Primărie împreună cu regiile locale şi operatorul de salubritate, s-a încheiat odată cu ultima zi a lunii martie, municipalitatea a decis să mai acorde 9 zile celor care n-au apucat să-şi deretice cum trebuie casele, curţile şi grădinile.

Până pe 20 aprilie orădenii mai pot lăsa deşeurile voluminoase şi cele vegetale în amplasamentele stabilite de RER Ecologic Service şi Primărie, ele urmând a fi ridicate gratuit de angajaţii firmei de salubritate. Tot până atunci au timp şi asociaţiile să-şi amenajeze spaţiile verzi din jurul blocurilor, urmând ca până la finalul lunii să fie aleasă cea mai harnică asociaţie.

Depozitele clandestine aduc amenzi

Orădenii n-au avut noroc ca în luna martie vremea să ţină cu ei. Pentru că au fost multe zile ploioase şi friguroase, Primăria a decis să mai "tragă" puţin de campania de curăţenie de primăvară. Între 11 şi 20 aprilie, orădenii pot strânge în amplasamentele stabilite deşeurile voluminoase din gospodării şi cele rămase în urma tunderii pomilor sau a vegetaţiei.

Nerespectarea acestor amplasamente înseamnă depozitare clandestină de deşeuri şi aduce sancţiuni, mai precis amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei, plus plata transportului acestor reziduuri. Totuşi, se pare că orădenii nu se tem de amenzi. Din comoditate, oamenii continuă să lase gunoaiele pe unde apucă, astfel că angajaţii operatorului de salubritate găsesc aproape pe fiecare stradă depozite clandestine. De altfel, în luna martie, au strâns circa 600 de tone de deşeuri din depozite ilegale. Această cantitate se adaugă la cele aproximativ 1.000 de tone de gunoaie ridicate din locurile stabilite.

Mai este de lucru

Nu doar orădenii de rând au muncit în luna curăţeniei. Primăria şi regiile s-au ocupat fiecare de câte ceva: au montat peste 400 de coşuri stradale, au amplasat 27 de ţarcuri pentru containerele de gunoi la blocurile din Oradea, au curăţat căile de rulare, au strâns gunoaiele din zonele aferente staţiilor de hidrofor şi reţelelor magistrale de termoficare, au dereticat parcurile, zonele verzi şi arterele de intrare în oraş şi au plantat 544 de pomi.

Potrivit şefului Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei, Mircea Stejărean, mai sunt în lucru amenajarea a 16 locuri de joacă pentru copii şi a 20 de noi zone verzi, montarea a 600 de bănci şi plantarea a sute de arbori.

Firmele orădene au şi ele obligaţia să-şi cureţe zonele din faţa sediului, însă nu foarte multe şi-au respectat această datorie. Nici asociaţiile de proprietari nu şi-au terminat munca la spaţiile verzi din jurul blocurilor, aşa că şi ele mai au timp până la data de 20 aprilie, urmând ca abia după să fie realizat topul celor mai harnice asociaţii. Fruntaşele clasamentului vor fi premiate de municipalitate cu amenajări gratuite. Poate că dacă hărnicia lor va fi recompensată şi scoasă în evidenţă, va deveni un model...