Primăvara "înfloresc" şi spectacolele de teatru. Pe lângă producţiile proprii, sala mare a Teatrului Regina Maria va găzdui la începutul lunii martie alte trei reprezentaţii care se anunţă memorabile.

Sunt spectacole ce au stârnit aplauze furtunoase ani întregi în toată ţara, cea mai mare parte a succesului datorându-se stelelor cu adevărat strălucitoare din distribuţie.

Egoistul

La începutul lunii martie, orădenii vor avea ocazia de a-l vedea pe cel mai longeviv slujitor al scenei româneşti. La 94 de ani, Radu Beligan va juca pe scena Teatrului Regina Maria spectacolul "Egoistul", în regie proprie, după ultima piesă scrisă de francezul Jean Anouilh în 1981. Povestea e parţial autobiografică, avându-l în rolul principal pe Leon Saint Pe, un dramaturg de succes aflat la amurgul vieţii, înconjurat de oameni care-i vor doar banii plus - în cazul amantei - un ajutor în mult dorita carieră de actriţă.

Cu mult umor, dar şi cu momente amare, autorul vorbeşte despre viaţă şi moarte, părinţi şi copii, despre egoism, despre destinul artistului. Alături de maestrul Beligan, pe scenă va apărea şi fiica acestuia, Lamia, care o joacă pe una dintre fiicele personajului principal, dar şi Medeea Marinescu, Simona Bondoc, Damian Crâşmaru şi Tomi Cristin. Spectacolul e reprezentat cu succes la Teatru Naţional din Bucureşti începând din 2004, la Oradea urmând să ajungă pe 4 martie, când va fi jucat de la ora 19. Biletele, puse deja în vânzare la agenţie, costă 80 şi 100 de lei, în funcţie de locul în sală.

Măscăriciul

21 malaele.jpgDestinul artiştilor este şi subiectul celui de-al doilea spectacol de marcă ce va fi jucat la începutul lunii martie la Teatrul Regina Maria. "Măscăriciul", după Anton Pavlovici Cehov, îl aduce în faţa publicului orădean pe Horaţiu Mălăele (foto) care, folosindu-se de cunoscuta-i carismă, va intra în pielea bătrânului actor Vasili Vasilici Svetlovidov. Nefericit după 40 de ani de carieră, "măscăriciul" îşi rememorează succesele, iubirile, dar şi căderile, alături de sufleorul său fidel, interpretat de Nicolae Urs.

Piesa pune în lumină atât abilităţile de comic, cât mai ales cele dramatice ale lui Mălăele, care semnează de altfel şi regia spectacolului. Acesta s-a jucat cu casa plină începând din 2005 la Teatrul Bulandra, fiind itinerat apoi în mai multe oraşe din ţară. Reprezentaţia de la Oradea e programată pe 6 martie, de la ora 19, biletele - care costă 80 de lei în sală şi 50 la balcon - putând fi achiziţionate tot de la agenţia Teatrului.

Dineu cu proşti

Horaţiu Mălăele se va întoarce rapid la Oradea, pe 12 martie, cu un alt spectacol, la fel de apreciat: "Dineu cu proşti", după o "partitură" de Francis Veber. Prezentată ca "o comedie savuroasă", piesa vorbeşte despre prostie, scenariul imaginat de autor pornind de la un dineu la care participă un grup de intelectuali snobi şi sarcastici, prezentaţi însă ca nişte pretendenţi, în anumite situaţii, la titlul de "prost".

Spectacolul produs la Naţionalul bucureştean beneficiază de o distribuţie importantă, alături de Horaţiu Mălăele jucând Ion Caramitru, cel care semnează şi regia, Alexandru Bindea şi Medeea Marinescu. Reprezentaţia orădeană a "Dineului cu proşti" va avea loc de la ora 19, publicul putând cumpăra biletele de la agenţie, la preţuri de 80 de lei la balcon, respectiv 100 de lei în sală.