Primăvara le aduce orădenilor ghiocei muzicali. În perioada următoare, localurile din oraş vor găzdui concerte susţinute de nume sonore, precum Viţa de Vie, legendarii fondatori ai trupei Phoenix, Nicu Covaci şi Moni Bordeianu, Dan Andrei Aldea împreună cu Desperado şi Nicu Alifantis, precum şi de maestrul horilor bătrâneşti, Grigore Leşe.

Viţa lui Despot

Fanii rockului alternativ şi-au bifat în calendar ziua de 27 februarie. Atunci, în Moszkva Kávézó, rockerii de la Viţa de Vie vor da, de la ora 20, un concert "electric", în cadrul unui turneu naţional. Deşi par o trupă tânără, solistul Adrian Despot şi tovarăşii săi - Sorin Pupe Tănase la tobe, Cezar Popescu la chitară, Adrian Ciuplea la chitară bas şi Mihai Ardelean la clape - au adunat deja aproape 20 de ani de activitate, înregistrând primul demo în 1996.

De atunci, Viţa de Vie a lansat mai multe albume cu piese care au marcat generaţii de fani, între care "Liber", "Sunetul mai tare", "Varză", "Basul şi cu toba mare", aceasta din urmă făcând parte din albumul "Fenomenal" (1999), din care s-au vândut aproape 1 milion de exemplare. De-a lungul timpului, trupa a dovedit că este o formaţie aparte, implicându-se în promovarea muzicii live şi denunţarea playback-ului. Multe dintre melodiile celebre ale trupei vor putea fi ascultate vineri la Moszkva, biletele fiind deja puse în vânzare: dacă sunt cumpărate din timp, acestea costă 20 lei, iar în seara concertului 25 lei.

"Sfinţii" la Oradea

Un alt fel de rock, cel al anilor '60, va răsuna o zi mai târziu la Queens Pub, datorită fondatorilor legendarei trupe Phoenix, Nicu Covaci şi Moni Bordeianu. Cei doi timişoreni pornesc într-un turneu naţional denumit "Vremuri - Remember the 60s", în care vor cânta muzica din primii ani de viaţă a formaţiei, mai exact cover-uri după Beatles, Rolling Stones, The Doors, Kinks, Byrds şi Yes, dar şi melodii proprii.

"Astăzi muzica s-a industrializat şi este golită de sentiment şi de credinţă. Pe vremea aceea trăiam intens toate sentimentele create de muzicieni sinceri, nu de vedete care nu vor decât să se căpătuiască. Am hotărât să amintim ţării că au fost şi vremuri mai bune, mai prietenoase", spune Nicu Covaci înaintea turneului programat să ajungă în 16 oraşe.

Alături de el şi de Moni Bordeaianu, pe scenă vor urca Dzidek Marcinkiewicz (keyboard, bass) şi Roxana Zanga (tobe). Turneul va porni chiar din Oradea, unde concertul inaugural e programat pe 28 februarie, de la ora 20, la Queens Pub, care pune în vânzare bilete la preţul de 40 lei. Organizatorii anunţă că, la concert, câţiva zeci de fani norocoşi vor câştiga câte un CD din partea formaţiei.

Hori de primăvară

Prima lună de primăvară va începe tot cu muzică de calitate. Pe 6 martie, de la ora 19, orădeanul prin adopţie Dan Andrei Aldea, fostul lider al trupei Sfinx, va susţine - alături de clujenii de la Desperado şi de Nicu Alifantis - un concert dedicat Zilei Femeii, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Organizat fiind în colaborare cu Primăria, biletele vor avea un preţ redus, de doar 15 lei, putând fi achiziţionate de la Sala Florica Ungur (fosta ARLUS).

După câteva zile, pe 12 martie, pe aceeaşi scenă va urca Grigore Leşe, în cadrul turneului "Hori de primăvară - tradiţie, istorie, rost", care are şi un scop social. De fapt, spectacolele lui Leşe sunt incluse în proiectul "Artă contra drog", lansat de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepurile Omului, astfel că în sala de concert vor fi distribuite mai multe materiale informative destinate atât părinţilor, cât şi tinerilor.

Având în vedere că spectacolul va avea loc în Postul Paştelui, pe lângă doine şi cântece tradiţionale româneşti, repertoriul va include şi cântece religioase. Protagonistul va avea şi invitaţi speciali, buni cunoscători ai cântecelor bătrâneşti: Taraful lui Firuţă din Islaz (judeţul Teleorman) şi Taraful din Băbiciu (Olt). Biletele, care costă între 50 şi 100 lei, în funcţie de locul în sală, au fost puse în vânzare la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Orădenilor nu le rămâne decât să aleagă. Sau - de ce nu - să se bucure de toate...