Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă a scos duminică orădenii din case la plimbare prin parcuri.

Ghiocei de Rogerius

Temperaturile de circa 13 grade Celsius şi cerul senin de la orele prânzului a făcut ca anul acesta primăvara să vină mai repede cu o lună decât în mod normal.

De altfel, în grădinile blocurilor şi caselor din zona Piaţa Bucureşti, Lacul Roşu şi Moldovei au apărut deja de câteva zile ghioceii. "Vestitorii primăverii" au venit anul acesta cu două săptămâni mai repede decât în mod normal.

Oradea se confruntă cu a doua primăvară timpurie consecutivă după ce anul trecut la începutul lunii februarie mercurul termometrelor a indicat 16 grade Celsius, pe fondul unui curent de aer saharian care a străbătut ţara.

Doi lei buchetul!

Vremea caldă a făcut ca flora spontană să explodeze peste noapte. Duminică, în pieţele orădene comercianţii vindeau ghiocei la un preţ simbolic de 2  lei bucheţelul.

Florile erau comercializate la liber, deşi recoltarea şi comercializarea acestora cade sub incidenţa Ordinului 410 din 2008 al Ministerului Mediului. "Deşi cele două specii de ghiocei din Bihor nu figurează pe lista celor protejate, florile provenite din flora spontană nu pot fi comercializate în pieţe. În urmă cu trei ani am comunicat acest lucru Administraţiei Domeniului Public, care gestionează pieţele orădene, iar acum doi ani am şi făcut controale", a declarat pentru BIHOREANUL comisarul şef al Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor.

Vânzătorii de flori pot comercializa doar ghiocei provenind din propria grădină, iar în acest caz se supun aceloraşi condiţii ca şi micii producători agricoli şi trebuie să poată prezenta pentru ei acte de provenienţă.

Deocamdată nu sunt probleme...

Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului, cu temperaturi între 5 şi 15 grade Celsius, care potrivit prognozelor se va menţine şi săptămâna viitoare, dă bătăi de cap fermierilor.

Specialiştii în agricultură din sudul ţării anunţă pentru anul acesta producţii mult reduse pe fondul secetei. "Pot fi diminuate producţiile ce se vor obţine la cereale păioase cu o tonă, o tonă şi jumătate la hectar", a declarat pentru Mediafax agrometeorologul CMR Oltenia, Ionel Vătămanu.

În schimb, primăvara timpurie nu pune deocamdată probleme agriculturilor bihoreni. "Momentan nu se semnalează fenomene de alertă. Într-adevăr ne confruntăm cu o iarnă atipică, cu temperaturi peste media normală, dar nu atât de mari încât să influenţeze negativ producţia agricolă. Precipitaţiile lipsesc, dar deficitul nu e unul să ne alarmeze", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.

Potrivit specialiştilor, temperaturile de la începutul lunii februarie depăşesc cu până la 8 grade Celsius media multianuală a lunii. Pentru data de 4 februarie meteorologii anunţă temperaturi fără precedent, de 21 de grade Celsius la Calafat în judeţul Dolj.