Şefii Consiliului Judeţean Bihor au anunţat, miercuri, că primele bazine didactice de înot din judeţ vor fi construite în oraşele Săcueni şi Nucet, documentaţia pentru licitaţii, adică elaborarea proiectului tehnic şi execuţia construcţiei, fiind postată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Bazine pentru lecţii

Bazinele vor fi construite în cadrul proiectului lansat anul trecut de CJ Bihor, prin Asociaţia de Dezvoltare Durabilă Bihor, care are ca scop mai ales îmbunătăţirea stării de sănătate şi dezvoltarea abilităţilor fizice ale locuitorilor din oraşele şi municipiile judeţului. Astfel, se vor realiza bazine din categoria "didactice de înot" în Salonta, Beiuş, Valea lui Mihai, Săcuieni, Marghita, Aleşd, Vaşcău, Nucet şi Ştei.

"În urmă cu mai mulţi ani, UDMR a lansat proiectul acela în Oradea cu elevii de clasa a II-a care să înveţe să înoate. Îmi doresc ca şi în judeţ, în aceste oraşe, copiii să înveţe să înoate pentru dezvoltarea lor", a spus într-o conferinţă de presă preşedintele CJ, Pásztor Sándor, care a fost însoţit de vicepreşedintele Ioan Mang şi de primarii din Săcueni, Béres Csaba, şi Nucet, Mircea Tuduce.

Cei doi edili au vorbit despre necesitatea unor astfel de bazine în oraşele pe care le conduc atât pentru elevi (2.300 în Săcueni, 320 în Nucet), cât şi pentru tineri şi adulţi, care au nevoie de oportunităţi de agrement. "De ani de zile, locuitorii din Săcueni trec graniţa în cea mai apropiată localitate din Ungaria cu bazin ca să înoate", a precizat primarul Béres.

Semi-olimpice

Întrebat de BIHOREANUL care sunt considerentele pentru care primele bazine vor fi făcute în Săcueni şi în Nucet, Pásztor a precizat că cele două oraşe s-au mobilizat cel mai repede în furnizarea documentelor necesare şi găsirea terenurilor. "Noi le-am spus tuturor foarte clar că mergem pe principiul primul venit, primul servit", a precizat el.

În discuţiile premergătoare, reprezentanţii oraşelor şi municipiilor din Bihor – cu excepţia Oradiei – au avut de ales între o variantă simplă, cu un bazin semi-olimpic, sau o variantă mai scumpă, cu un bazin semi-olimpic plus unul mai mic, pentru copii. Oraşele care au optat pentru a doua variantă vor trebui să suporte, însă, diferenţa de costuri.

Astfel, în Săcueni se va construi un complex cu un bazin semi-olimpic (25 metri lungime, 12,5 metri lăţime) şi unul mai mic pentru copii, în valoare de 4,3 milioane lei, plus TVA, în timp ce Nucetul a optat pentru varianta simplă, investiţia fiind estimată aici la 3,4 milioane lei plus TVA.

Cu tribune şi săli de aşteptare

La conferinţa de presă a fost prezent şi preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Cosmin Falub, care a făcut proiectarea complexelor de înot. Acesta a precizat că bazinele respectă legislaţia europeană astfel încât să fie considerate unele "didactice", urmând să aibă avea săli de aşteptare şi mini-tribune de 80 de locuri pentru competiţii restrânse.

După planşele prezentate presei, bazinele vor fi aspectuoase. "Am încercat să aibă un design deosebit, nu să fie de tip prefabricate", a spus Pásztor, adăugând că acestea vor fi întreţinute de autorităţile locale din fiecare oraş. "Ele vor trebui să funcţioneze, nu să fie închise după patru luni", a precizat şeful CJ.

Costurile de întreţinere estimate de proiectanţi sunt de 450 lei pe zi în cazul bazinului din Nucet, respectiv de 600 lei pe zi în cazul celor din Săcueni. Consiliile Locale vor decide la ce preţ vor permite accesul în bazinele de înot pentru copii, respectiv pentru adulţi.

Consiliul Judeţean Bihor a prevăzut în bugetul din acest an doar 2 milioane lei pentru proiectele bazinelor de înot din judeţ. "Dorim să se înceapă lucrările la cele două amplasamente şi pe anul şcolar viitor ar putea să fie gata. Dacă se cheltuie cele două milioane vom face o rectificare bugetară", a spus Pásztor.

Totodată, autorităţile judeţene vor face demersuri pentru obţinerea de finanţări pentru acest proiect şi de la nivel naţional.

Citeşte şi: 7 milioane euro! Consiliul Judeţean anunţă că va construi bazine de înot în 9 oraşe şi municipii din Bihor (FOTO)