Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și adjunctul șefului IGSU, Benone Duduc, au făcut vineri declarații legate de primele concluzii în cazul anchetei de la Ferma Dacilor, unde 8 persoane au murit în a doua zi de Crăciun. Primele date scot la iveală nereguli foarte grave. Pe scurt, pensiunea trebuia închisă încă din 2019, în urma unui control al ISU Prahova, centrala de alarmare în caz de incendiu nu funcționa, iar prim-adjunctul șefului ISU Prahova, care a controlat pensiunea deși nu avea atribuții, modifica planurile de control în funcție de propriile interese.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în urma tragediei, șapte oameni au fost găsiți decedați, dintre aceștia trei fiind copii și patru adulți. O a opta victimă este căutată în continuare de autorități.

Controlul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova și la complexul turistic a scos la iveală detalii foarte grave. Pensiunea a functionat timp de un deceniu fără autorizații de construcție, de securitate de incendiu și de funcționare ca unitate de cazare.

În plus, se bucura de protecție din partea celor care trebuiau să vegheze la respectarea legii!

„Conform adjunctului șefului IGSU, Benone Duduc, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a avut un comportament abuziv, făcea presiuni asupra inspectorilor în privința controalelor pe care ar fi trebuit să le facă, modifica planurile de control și stabilea în funcție de interese sancțiunile care să fie aplicate. De asemenea, fostul prim-adjunct al ISU Prahova a făcut parte din echipa care a făcut ultimul control la Ferma Dacilor, în vara lui 2019, deși nu avea atribuții, el fiind și cel care a stabilit să fie aplicată doar o sancțiune, cu toate că s-a descoperit lipsa autorizațiilor”, scrie HotNews.ro.

Întrebat de ce nu a mai fost controlată pensiunea, din 2019 și câte pensiuni nu au autorizații de funcționare la incendiu, Duduc a spus că justificările (din partea ISU) „au fost legate de pandemie și de existența unui dosar penal, care a fost închis între timp”.

„Peste 3.000 de obiective turistice funcționează fără autorizație de securitate la incendiu, numai în Prahova sunt peste 1.000”, a spus șeful IGSU.

Benone Duduc a subliniat că „s-a indus falsa impresie de legalitate a construcției Ferma Dacilor”, iar având în vedere gravitatea faptelor constatate, „am convenit și vom dispune transmiterea raportului, după finalizare, către organele de cercetare penală”.


Inquam Photos / Octav Ganea

Acesta a mai precizat că în funcţia de şef al Inspecţiei de Prevenire la ISU Prahova a fost împuternicit adjunctul şefului Inspecţiei de la ISU Braşov, iar după demisia șefului ISU Prahova, comanda instituției a fost preluată de inspectorul şef al Direcţiei de Planificare şi Exerciţii din cadrul IGSU.

Precizările vin în contextul în care Departamentul pentru Situații de Urgență l-a demis miercuri din funcție pentru șeful Inspecției de Prevenire din cadrul ISU Prahova, iar șeful ISU Prahova, colonel Nicolae Tudoroiu, a cerut eliberarea din funcție pentru a nu exista suspiciuni în ceea ce privește ancheta aflată în derulare. Acesta era la conducerea ISU din mai 2023. 

„Sesizăm cu toții că sunt elemente destul de grave. Rolul prevenirii este să reducă riscul de a pierde vieți. Nu poate fi redus la 0 acest risc, dar dacă se respectă regulile, poate că focul se răspândește mai încet, poate că funcționează sistemul de alarmare”, a spus și secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, cu ocazia aceleiași declarații de presă de vineri.

HotNews.ro mai notează că bazele Fermei Dacilor au fost puse în 2013, lucru confirma și de Cornel Dinicu, antreprenorul care se prezintă ca prorietarul afacerii, chiar dacă nu apare în actele firmei care controlează pensiunea, care și-a pierdut și un fiu în urma tragediei de Crăciun.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei, iar complexul turistic Ferma Dacilor nu avea autorizaţie de funcţionare ca unitate de cazare.

A fost nevoie de tragedia de la Ferma Dacilor ca autorităţile să înceapă să verifice toate pensiunile din Prahova privind autorizaţia de securitate la incendiu, în urma dispoziției date de prefectul Virgiliu Nanu, șeful PSD Prahova, mai notează HotNews.ro.

Mai jos, declarațiile făcute vineri de șeful DSU Raed Arafat și de șeful IGSU Benone Duduc:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!