Direcţia de Sănătate Publică a anunţat, joi, primele două decese cauzate de gripă în acest sezon. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani, din Finiş, şi de o femeie de 52 de ani, din Avram Iancu.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, bărbatul din Finiş era nevaccinat antigripal şi confirmat cu virus gripal AH1N1 şi a murit miercuri seară.

"Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal "Ep. N. Popovici" Beiuş din 22.01.2020 până în 25.01.2020 când a fost transferat la Spitalul Clinic Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea - Secţia ATI. Evoluţia bolii s-a agravat sub ventilaţe artificială, în cursul tratamentului complex, inclusiv cu Tamiflu, decesul a survenit în cursul serii de 12.02.2020", arată comunicatul DSP.

Femeia din Avram Iancu suferea de acelaşi tip de virus gripal AH1N1, şi ea era nevaccinată şi, în plus, suferea şi de alte boli, precum hipertensiune arterială, diabet zaharat de tip II şi obezitate gradul I. Femeia a murit joi dimineaţă. Ea era internată din 27 ianuarie, când a ajuns la Spitalul Municipal Salonta, după care, din 30 ianuarie, a fost internată la secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean, unde i s-a administrat tratament antiviral cu Tamiflu. "În ciuda tratamentului complex administrat, evoluţia stării clinice a pacientei fost gravă, decesul a survenit în cursul dimineţii zilei de 13.02.2020", arată comunicatul DSP.

Încă două cazuri, între care un bebeluș

Pe de altă parte, un alt comunicat al instituţiei a anunţat că, săptămâna aceasta, alţi doi bihoreni au fost diagnosticaţi cu gripă. Este vorba despre un bărbat de 45 de ani din Uileacu de Beiuş, şi de un băieţel de 7 luni din Oradea, ambii nevaccinaţi.

Astfel, numărul cazurilor de gripă din acest sezon a ajuns, în Bihor, la 16.

Bărbatul de 45 de ani are şi boli asociate, precum hipertensiune arterială stadiul I, obezitate, hepatită reactivă şi infecţie cu virus gripal AH1N1, el fiind internat din 5 februarie la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal "Ep. N. Popovici" Beiuş, administrându-i-se tratament antiviral cu Tamiflu. "În prezent starea pacientului este bună şi s-a externat în data de 10.02.2020", arată DSP.

Bebeluşul a fost confirmat cu infecţie virus gripal tip AH3N2, el fiind internat la secţia pediatrie a Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, unde este de asemenea sub tratament cu Tamiflu.

Mai multe infecții respiratorii

Pe de altă parte, DSP a anunţat şi creşterea numărului de infecţii respiratorii, față de anul trecut.

Concret, au fost înregistrate 8.862 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în creştere faţă de săptămâna precedentă (8.711 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (5.809 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 8.862 cazuri au necesitat internare 161 cazuri.

De asemenea, au fost 1.842 cazuri de pneumonie şi bronhopneumonie, tot în creştere faţă de săptămâna precedentă (1.549 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (1.490 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2018/2019). Din cele 1.842 cazuri au necesitat internare 265 cazuri.