Vlad Voiculescu a făcut, vineri, primele declaraţii publice după revocarea sa din funcţia de ministru al Sănătăţii, într-o conferinţă de presă cu replici acide la adresa premierului Florin Cîţu, pe care l-a asemănat chiar cu Tudorel Toader, şi la care a luat parte şi dr. Andreea Moldovan, secretarul de stat demis deodată cu el. "Dacă superi prea tare sistemul nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina", a spus Voiculescu, între altele, susţinând şi că "există diferenţe fundamentale" între cifrele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din cauza COVID.

În „epoca epoleților”

Mandatul meu s-a încheiat acum două zile. Asta a pus punct unui şir de 113 zile de mandat şi de ciocniri între mentalităţi. M-am gândit mult care să fie abordarea. Aş prefera să fiu sincer şi să spun că mi-e teamă pentru oamenii din ţara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor, care sunt văzuţi de politicieni doar ca electorat, pentru cei care aşteptau o schimbare şi care au văzut realitatea, că dacă superi prea tare sistemul, nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina. Avem experienţa din 2016 de la MS şi totuşi, am găsit vulnerabilităţi la nivelul instituţiilor centrale şi din teritoriu, care sunt înfricoşătoare, vorbesc de neputinţa unui sistem de a-şi servi cetăţenii. Aceste vulnerabilităţi nu sunt ale unui ministru, ci ale unui sistem. Pentru a-l schimba ai nevoie de oameni precum Andreea Moldovan, de oameni pe care i-aţi văzut pe pagina ministerului şi au fost criticaţi", a spus Vlad Voiculescu, potrivit Digi24.ro, care a redat principalele declarații ale acestuia.Între altele, Voiculescu a spus că a preluat "un minister în colaps", subliniind că vorbeşte în deplină cunoştinţă de cauză, şi a admis că a greşit "în anumite aspecte".

"Am crezut că premierul numit de coaliţie nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin mai degrabă de cariera sa politică, aşa cum chiar dânsul s-a exprimat. România are nevoie de politicieni care să acţioneze în interesul oamenilor, în fiecare zi. Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a specialilor, a privilegiilor nemăsurate. M-am înşelat. Dar sunt sigur că ăsta e drumul", a mai spus Voiculescu.

Cîțu nu s-a consultat

El a dat şi câteva exemple de "ciocniri", începând cu vaccinarea şi amintind de centrele de vaccinare "închise pentru privilegiaţi" din MAI, armată și serviciile secrete, şi susţinând că premierul României nu s-a consultat "aproape niciodată cu MS". El a acuzat că Florin Cîțu a lansat "targeturi, ţinte, fără să discute cu nimeni, premierul României transformându-se în primul epidemiolog al ţării, vorbind de lucruri pe care nu le cunoştea, pe care nu le-a discutat cu nimeni, nici cu experţii, precum Andreea Moldovan".

De asemenea, Voiculescu a spus şi că "fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, folosit politic" atât de opoziţie, dar mai ales de partenerii de guvernare, amintind de situaţiile precum mutarea pacienţilor din Spitalul Foişors sau incendiul de la "Victor Babeş", "lucruri care nu ţineau de MS".

Voiculescu chiar l-a asemănat pe Cîțu cu fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

"Am lăsat lucrurile astea să treacă pentru că m-am gândit că într-un guvern de coaliţie există totuşi limite. În final ne-am pomenit cu un premier care îşi bate joc de munca unei echipe pe care n-a construit-o, n-a cunoscut-o şi pe care şi-a permis să o "ievalueze" exact ca Tudorel Toader acum câţiva ani. Nu e niciun loc în sănătate care să nu fi fost afectat de politizare", a mai acuzat Voiculescu.

„Diferențe fundamentale” între raportări Covid

Un lucru foarte grav denunţat de fostul ministru al Sănătăţii este că "există diferenţe fundamentale" între cifrele raportate şi cele reale în ceea ce priveşte decesele din cauza Covid. 

"Avem un ministru al Sănătăţii, care nu ştiu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv investigam. O să îl rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim-ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea partidului dumisale anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitalele COVID-19. N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale", a declarat Vlad Voiculescu în conferinţa de presă de vineri.

Între altele, fostul ministru a enumerat şi câteva dintre proiectele sale. Alocarea financiară pentru componenta de sănătate din PNRR, care a crescut de la 1,8 mld la 3,4 mld de euro, aducerea la conducerea CNAS a unui "om integru", demararea unor proiecte pentru centre de arşi sunt câteva dintre ele. 

Vezi mai jos declaraţiile complete!