Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a dat publicităţii, vineri, primele detalii cu privire la ancheta ce o priveşte pe doctoriţa Nadia Filip. Aceasta este urmărită penal pentru "săvârşirea infracţiunii de violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor", fiindcă acum 4 ani şi-ar fi ucis copilul în vârstă de o lună şi i-ar fi îngropat cadavrul, fără să spună nimănui nimic.

Copilul avea o lună

"La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor se află înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie cu referire la infracţiunea de omor. S-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la suspectă în cauză", a declarat Maria Cotrău, prim-procuror adjunct, fără a preciza însă momentul în care Filip a fost pusă sub acuzare.

"În concret, ca stare de fapt s-a reţinut că în data de 17 decembrie 2015 în timp ce se afla la locuinţa sa din Oradea, suspecta a ucis-o pe fiica sa minoră în vârstă de o lună, după care în 19 decembrie 2015 a transportat cadavrul acesteia şi l-a îngropat în curtea unui imobil din Auşeu, judeţul Bihor, fără să relateze cuiva despre această faptă", a mai declarat Cotrău.

Deocamdată, anchetatorii nu fac publice detalii cu privire la modul în care s-au comis faptele şi motivele ce au stat la origine. "Cercetările continuă pentru lămurirea circumstanţelor cauzei, inclusiv determinarea împrejurărilor concrete în care a survenit decesul nou născutului", a spus Cotrău, care a refuzat să se pronunţe cu privire la declaraţiile făcute de avocatul suspectei.

A ascuns că e mămică

Potrivit datelor BIHOREANULUI, coroborate cu informaţiile furnizate de Parchet, tânăra doctoriţă, medic rezident la secţia Chirurgie I a Spitalului Judeţean din Oradea, a încercat să ascundă atât familiei cât şi cunoscuţilor sarcina, precum şi faptul că a născut, în a doua jumătate a lunii noiembrie 2015.

Nu se ştie încă dacă motivul acestei secretomanii este ruşinea sau faptul că femeia ar fi suferit o depresie. Cert este că bebeluşul a fost înregistrat la Maternitate, fiindu-i eliberat certificat de naştere.

Rămâne de văzut cum se explică faptul că rezidenta a mers la spital până aproape de momentul naşterii, fără ca sarcina să-i fie observată, şi cum s-a întors între colegii medici, la scurt timp după ce a născut, reuşind să ascundă că e mămică.

Absenţa copilului a fost descoperită luna trecută, cu ocazia formalităţilor legate de căsătoria Nadiei Filip, fostă Lupo, şi de schimbarea numelui acesteia, când femeii i s-a solicitat o copie a certificatului de naştere pentru copil, dar ea a negat că ar fi fost mămică.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, luată la întrebări, Nadia Filip a recunoscut că a îngropat copilul, dar nu şi faptul că l-ar fi ucis, moartea intervenind ca urmare a unor afecţiuni ale bebeluşului. Femeia a fost cea care a indicat anchetatorilor locul unde a îngropat cadavrul copilului, aşa explicându-se că oamenii legii au descins la fix.

Semne de întrebare

Cazul doctoriţei Nadia Filip ridică numeroase semne de întrebare, dileme de ordin moral şi legal, precum şi reacţii din cele mai diverse pe reţelele sociale, ele mergând de la condamnarea violentă a gestului ei, dar şi a autorităţilor care nu au reuşit să urmărească vreme de 4 ani traseul unui copil născut şi înregistrat, până la mesaje care pun la îndoială că femeia ar fi fost în stare de un asemenea gest.

Într-un comunicat dat publicităţii joi seara, avocatul Mircea Ursuţa, apărătorul doctoriţei, a pus la îndoială atât deontologia procurorilor, care ar fi indus în eroare opinia publică declarând că nu au suspect în cauză deşi urmărirea penală era începută încă de luna trecută, dar şi competenţa acestora, prin felul în care au făcut încadrarea faptei, ca omor. „Legal, în cauză nu se poate reține săvârșirea de către doamna Filip a niciunei infracțiuni - aspectele morale exced cadrului procesului penal”, a declarat avocatul.

Cu alte cuvinte, anchetatorilor le va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să demonstreze că Nadia Filip şi-a omorât copilul, în lipsa unei recunoaşteri a acesteia, fiindcă e greu de crezut că analiza după 4 ani a rămăşiţelor bebeluşului vor putea produce probe în acest sens.

Astfel, ar rămâne în picioare doar varianta unei „rătăciri” a unei mămici căreia i-a murit copilul şi a cărei „vină” ar fi doar aceea că nu a anunţat autorităţile, ci, depăşită de situaţie, l-a „înmormântat” pe cont propriu. Or, un asemenea gest nu reprezintă o infracţiune, căci legiuitorii nu şi-au imaginat că pot apărea astfel de situaţii...

Vom reveni, cu siguranţă, pe marginea acestui caz şocant.