"Expediţia feminină Berger -1.000 m 2010", organizată de Federaţia Franceză de Speologie şi Federaţia Română de Speologie în perioada 21-30 septembrie, a fost un succes. Pe de o parte deoarece a fost prima expediţie speologică românească compusă dintr-un echpaj majoritar feminin, şi pe de altă parte deoarece membrii echipei au atins cota de minus 1136 metri, în avenul Berger din Franţa, în condiţii deosebit de riscante.

Participanţii, organizaţi pe echipe mixte, femei şi bărbaţi, români şi francezi, au făcut mai întâi ture de antrenamente în Peştera Venus, Berger la minus 640 m, Peştera La Roche şi Peştera Gournier.

Când vremea a fost favorabilă, pe 28 septembrie, s-au constituit în două echipe, mai mici, una exclusiv feminină, care a şi intrat prima în sistemul Berger, formată din Adina Micula (de la Speodava Ştei), Cristina Ianc şi Raluca Ianc (Clubul Cristal Oradea), Manişor Mihaela (Politehnica Cluj), şi o a doua echipă mixtă: Teodora Mărcuţ (Politehnica Cluj), Carmen Avram (Politehnica Cluj), Frenţiu Lucian (Speodava Ştei) şi Ştefan Tegher (Politehnica Cluj).

Traseul, care s-a desfăşurat mai mult prin apă, săli gigantice şi cascade, a fost parcurs pe coardă şi meandre.

Sistemul Berger este situat în Masivul Vercors, Franţa, la o altitudine de 1.460 m şi prezintă 8 intrări din care doar una este folosită pentru marile expediţii, restul intrărilor fiind considerate periculoase. Riscul major la în acest aven este viitura dar şi inundaţiile complete ale unor galerii.