Incendiul la Catedrala Notre Dame din Paris, una dintre cele mai vechi, mai mari şi mai cunoscute din lume, a fost stins complet abia spre dimineaţa zilei de marţi, în urma unei operaţiuni care a durat aproape 16 ore.

Întregul acoperiş şi turla centrală, înaltă de 93 de metri, s-au prăbuşit. Potrivit specialiştilor, interiorul edificiului a fost mai puţin afectat.

Potrivit Digi24, un pompier a fost rănit în urma operaţiunii de stingere a flăcărilor violente.

HotNews.ro notează că acoperişul şi turla "săgeată" s-au prăbuşit (vezi mai jos imagine din dronă), dar structura a fost salvată în întregime; turnul nordic a rezistat, doar unul dintre vitralii, care era în renovare, a picat; cele 16 statui au fost date jos acum 4 zile pentru renovare; din incendiu au fost recuperate atât Coroana de Spini a Mântuitorului, cât şi Tunica Sf. Ludovic şi mai multe obiectele importante sunt in siguranta.

În interior, stricăciunile sunt mai mici decât s-au aşteptat specialiştii, dată fiind violenţa cu care s-au manifestat flăcările.

Cu excepţia tablourilor, majoritatea operelor de artă au fost salvate, arată Digi24. Potrivit primelor imagini, interiorul catedralei a fost în mare parte neafectat, cu excepţia părţii din boltă care a fost străpunsă de căderea fleşei.

De asemenea, arhitectul-şef pentru monumente istorice, a precizat că în mare parte, "comoara" e salvată. Marţi se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă. 

Iată ce a ars la Notre Dame, conform graficii BBC:

Din câte se pare, incendiul a pornit de la schelele amplasate pe clădire, pentru renovarea acesteia. Autorităţile au început o anchetă în caz, iar în cursul nopţii, muncitorii de pe şantierul de restaurare au fost audiaţi de procurori.

„Vom reconstrui catedrala”

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat organizarea unei strângeri de fonduri pentru restaurarea Catedralei gotice. 

„Vom reconstrui Notre-Dame", a promis președintele francez, Emmanuel Macron, după incendiul care a devastat catedrala gotică, provocând tristețe în Franța și în întreaga lume. "Ce a fost mai rău a fost evitat, chiar dacă bătălia nu este încă pe deplin câștigată", a declarat președintele, spunând că "orele următoare vor fi dificile". ”Vreau să am un cuvânt de speranță. Această speranță este mândria pe care trebuie să o avem, a tuturor celor care s-au luptat pentru ca cel mai rău să nu se întâmple”, a mai spus președintele francez.

Agence France-Presse informează că François-Henri Pinault, preşedintele şi CEO al grupului internaţional Kering, care deţine mărci precum Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga şi Alexander McQueen, a promis 100 de milioane de euro pentru reconstrucţia Notre-Dame.