Televiziunea de stat siriană a prezentat mai multe imagini cu ruinele centrelor din programul de arme chimice ale guvernului sirian, lovite de rachetele Statelor Unite, Franţei şi Marii Britanii, scrie stirileprotv.ro.

În imagini se pot observa grămezi de moloz lângă ruinele unei clădiri distruse, iar în fundal apare şi o maşină în flăcări. De asemenea, imagini similare au fost publicate şi de presa internaţională.

Prima ţintă a fost un centru de cercetări ştiinţifice aflat în regiunea Damascului, iar a doua ţintă a fost un depozit de arme chimice de la vest de Homs, care era principalul depozit de gaz sarin sirian şi de tehnologie de producţie. Oficialii de la Pentagon au confirmat că a existat şi o a treia ţintă, care conţinea un depozit de arme chimice şi un post de comandă important.

În total, cele trei ţări au folosit 100 de rachete. Din acestea, 13 ar fi fost doborâte de forţele armate ale regimului Al-Assad, după cum a mai anunţat televiunea de stat siriană. În acest contraatac, trei civili au fost răniţi.

Sirienii, în stradă

Preşedintele Siriei, Bashar Al-Assad, a reacţionat după atac şi a declarat că este "mai determinat ca oricând să lupte împotriva terorismului". "Agresiunile care au avut loc sâmbătă noapte va determina poporul sirian să continue lupta împotriva terorsmului", a fost prima reacţie a liderului de la Damasc, într-o convorbire telefonică cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, a anunţat Arabnews.com.

Anterior, preşedinţia siriană a postat pe Twitter un scurt video care îl arată pe preşedintele Bashar al-Assad venind la birou, cu comentariul "o dimineaţă liniştită".

Pe de altă parte, sâmbătă, sute de sirieni au ieşit în stradă, la Damasc, într-o manifestaţie prin care arată că susţin regimul Bashar Al-Assad. Bărbaţi şi copii au fluturat steagul Siriei. "Nu ne este frică de rachetele americane, le-am umilit rachetele, noi suntem pe străzi, în pieţe, nu în adăposturi. Sirienii râd de ei", a afirmat unul dintre protestatari, Mahmoud Ibrahim, citat de news.ro.

Trump: "Misiune îndeplinită!"

În acelaşi timp, Donald Trump a salutat, sâmbătă, "atacul executat perfect" în Siria. În mesaje publicate pe Twitter, preşedintele american a mulţumit Franţei şi Marii Britanii "pentru înţelepciunea şi puterea armatelor lor".

"Sunt atât de mândru de armata noastră minunată", a scris Trump, adăugând că, după ce vor fi mărite fondurile, forţele militare actuale vor reprezenta "cea mai bună armată pe care a avut-o ţara noastră vreodată". Trump a încheiat mesajul cu un mesaj hollywood-ian: "Misiune îndeplinită!".

Iohannis: "Suntem solidari"

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a reacţionat şi el după atacul asupra Siriei. "România condamnă utilizarea armelor chimice în Siria, care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acţiunile partenerilor noştri strategici", a scris preşedintele Klaus Iohannis pe Twitter, în limba engleză.

Tot sâmbătă, la cererea Rusiei, la New York ar urma să se întrunească Consiliul de Securitate al ONU, pentru a discuta atacul din Siria.

În acelaşi timp, news.ro scrie că agenţia de presă RIA informează că Moscova se află în contact cu SUA şi alte ţări pentru a discuta despre atac şi este interesată să coopereze cu Washingtonul privind Siria.

Citeşte pe această temă şi articolul: SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat Siria. Reacţia Rusiei: O insultă la adresa lui Putin (VIDEO)