Demarată în urmă cu două săptămâni de Primăria Oradea, RER Ecologic Service şi Eco Bihor, acţiunea de marcare a containerelor cu capace galbene, destinate exclusiv deşeurilor reciclabile, dar în care orădenii aruncă şi deşeuri menajere, îşi arată primele rezultate.

Muncitorii operatorului de salubritate care au verificat containerele împreună cu cei ai Eco Bihor au constatat că o pondere mare din conţinutul recipientelor e infestată, de fapt, cu deşeuri menajere. Din acest motiv, reprezentanţii RER Ecologic Service se aşteaptă ca deja din prima lună de la începerea monitorizării, cantitatea de deşeuri reciclabile conforme, adică adunate în mod corect, să scadă faţă de lunile anterioare.

Pe de altă parte, însă, în urma acţiunilor de verificare s-a mai constatat că, de când recipientele cu capace galbene au fost modificate prin decuparea unor mici fante, probabil din comoditate, mulţi orădeni aleg să arunce în aceste recipiente şi deşeurile ce pot fi valorificate în cele pentru gunoiul menajer.

Soluţia pentru o colectare corectă este ca fiecare orădean să conştientizeze că oraşul trebuie să atingă nişte ţinte privind cantităţile de deşeuri reciclabile recuperate, obiective ce nu pot fi atinse decât printr-o conlucrare între Primărie, cetăţeni şi operatorul licenţiat de salubritate.

Citeşte mai multe despre acţiunea de monitorizare în articolul "Reciclare "îmbulinată""