Din această săptămână, mai multe şcoli din Oradea, printre care inclusiv Colegiile Mihai Eminescu şi Emanuil Gojdu, au directori noi. Şeful IŞJ Bihor, Daniel Negrean, a confirmat, miercuri, pentru BIHOREANUL că Ministerul Educaţiei i-a avizat propunerile de schimbare a unor directori. Totodată, Negrean a obţinut avizele şi pentru înlocuirea a 6 inspectori şcolari.

Şcoli pe mâna femeilor

Inspectorul-şef Daniel Negrean a declarat că a propus Ministerului Educaţiei neacordarea detaşării în interesul învăţământului în următorul an şcolar pentru 14 directori bihoreni şi 15 directori adjuncţi. Altfel spus, a propus înlocuirea lor, motivele fiind medicale, personale ori de management defectuos.

Din acest an şcolar, cele mai importante două colegii din Oradea au directori noi. În urma pensionării profesoarei Maria Oniţa, Colegiul Naţional Mihai Eminescu este condus acum de profesoara Ioana Codreanu, director adjunct rămânând tot profesoara Hochhauser Eniko.

Totodată, fostul director al Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, Viorel Mititean, a ales să renunţe la post, locul său fiind luat de fost adjunctă Liana Bako. Director adjunct este acum profesoara Dora Anderson. "Colegiul Gojdu este pentru prima oară condus de o echipă de femei. Ne dorim ca în această şcoală să crească disciplina elevilor şi să existe o mai bună comunicare cu părinţii", a precizat Negrean.

Director nou are şi Colegiul Naţional Iosif Vulcan, în persoana profesoarei Adriana Savu, după ce fosta directoare, Simona Martin, a fost promovată pe o funcţie de inspector în cadrul IŞJ Bihor. Pe de altă parte, fostul inspector de informatică din cadrul IŞJ Bihor, Omer Ismet, este noul director al Colegiului Tehnic Traian Vuia, în locul profesorului Dorel Şaitoş. "La această şcoală ne dorim să dezvoltăm învăţământul profesional şi era nevoie de o schimbare a concepţiei", a precizat Negrean.

Directoarea Colegiului Tehnic Andrei Şaguna, Antiana Lung, a fost la rându-i înlocuită cu fostul director al Colegiului Economic, Răzvan Vonea, în timp ce la Liceul Baptist directorul adjunct Iosif Curta a devenit director plin, iar fostul şef al şcolii, Constantin Buleandră, este acum director adjunct.

Schimbări de directori s-au mai făcut şi la şcoli din judeţ, precum cele din Drăgăneşti, Buduslău ori Căpâlna.

La vremuri noi... vine UDMR-ul!

Valul schimbărilor a lovit şi în interiorul IŞJ Bihor, unde din această săptămână sunt 6 directori noi. Astfel, noul inspector pentru învăţământ preşcolar şi primar în limba maghiară este Peto Csilla, fost deputat UDMR în mandatul 2008-2012 şi, totodată, fostul inspector pe acest post până în 2008. "Fosta inspectoare, Farkas Tunde, a mers director la Grădiniţa Orsolya, unde directoarea nu mai dorea să continue. Dat fiind că doamna Peto a mai lucrat în IŞJ, colegii au spus că este o persoană potrivită", a declarat Negrean.

Profesoara Anca Mile de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu este de acum inspector de specialitate pentru limbi moderne, în locul Deliei Popa. "Semnalele au fost că pe anumite discipline, precum germana şi franceză, comunicarea nu a fost întotdeauna cea mai bună, iar la limba engleză lipsesc rezultatele", a explicat şeful IŞJ Bihor.

Locul inspectorului de informatică Omer Ismet, care este noul director al Colegiului Tehnic Traian Vuia, a fost ocupat de profesoara Alina Luncan, de la Liceul Onisifor Ghibu. Inspectorul de educaţie fizică şi sport Tiberiu Sâncelean a fost, la rându-i înlocuit, cu profesorul Călin Hoţupan de la Liceul de Artă. "Domnul Sâncelean a spus că-şi doreşte să se orienteze spre un alt tip de management", a spus Negrean.

Un alt inspector cu state vechi, Ilie Crăciun, a fost înlocuit, funcţia de inspector de specialitate pentru implementarea descentralizării instituţionale fiind luată de Simona Martin, până acum director la Colegiul Naţional Iosif Vulcan. "Am monitorizat activitatea acestui departament şi este nevoie de o altă abordare", a explicat Daniel Negrean, adăugând că se aşteaptă să crească eficienţa evaluărilor dascălilor.

De asemenea, inspector pentru dezvoltarea resursei umane este de acum Sele Tunde, în locul Martei Vad, care s-a dus director la Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni, unde fostul director n-a dorit să mai ocupe această poziţie.