Primăria comunei Gepiu a devenit prima din judeţul Bihor care a început campania de plantare a arborilor pe marginile drumurilor naţionale, în urma unui parteneriat încheiat de Consiliul Judeţean cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj şi administraţii locale din Bihor.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri de CJ Bihor, angajaţii primăriei, ajutaţi de voluntari din comună, au plantat marţea trecută 100 de arbori pe DN 79 Oradea - Arad, care străbate localitatea Gepiu, puieţii de Bignonia fiind oferiţi gratuit de DRDP Cluj. 

"Deocamdată am plantat pe o singură parte a drumului, din 20 în 20 de metri, urmând ca pe cealaltă parte a drumului să plantăm cel târziu la primăvară", a precizat primarul comunei Gepiu, Ioan Purge.

Comunicatul CJ Bihor arată că încă alte 11 primării fac parte până acum din parteneriatul cu această instituţie şi cu DRDP Cluj, şi anume cele din Aleşd, Avram Iancu, Auşeu, Borod, Nojorid, Mădăras, Oşorhei, Oradea, Tileagd şi Săcădat, care "vor începe campaniile de plantare în următoarea perioadă".

Colaborarea dintre CJ Bihor, DRDP Cluj şi primării în vederea plantării de arbori pe drumurile naţionale în intravilanul localităţilor a fost aprobată pe 26 octombrie, prin votul unanim al aleşilor bihorenilor, la iniţiativa preşedintelui Ilie Bolojan.

Parteneriatul prevede că DRDP Cluj pune la dispoziţie gratuit puieţii de arbori din pepiniera proprie aflată în Salonta, iar primăriile şi CJ Bihor asigură transportarea acestora, având posibilitatea de a alege speciile, şi de asemenea vor asigura întreţinerea şi toaletarea lor în timp.