Prima solicitare de divorţ pe cale administrativă a fost depusă marţi la Compartimentul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Oradea, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Cuplul este primul din Oradea care a decis să urmeze noile reglementări, intrate în vigoare din 27 decembrie, prin care soţii pot divorţa evitând instanţele, direct la Starea Civilă unde s-au şi căsătorit.

Legea nr. 202 din 2010, denumită popular şi Legea micii reforme, stipulează că un cuplu poate să-şi dezlege căsătoria pe cale administrativă printr-o cerere făcută de ambii soţi, dar şi în cazul în care starea de sănătate a unuia dintre ei face imposibilă continuarea căsătoriei sau atunci când raporturile dintre soţi sunt "grav vătămate şi nu mai este posibilă continuarea căsătoriei". Se pot despărţi astfel doar cuplurile care nu au copii născuţi din căsătorie sau adoptaţi.

Una dintre prevederile legii este aceea că soţii au termen 30 de zile de la depunerea cererii de divorţ pentru a se răzgândi. În cazul în care acest lucru se întâmplă, cei doi vor da o declaraţie de renunţare la procedură.