După ce anul trecut au demarat primul proiect de iniţiere al copiilor şi tinerilor din comunele şi satele bihorene în tainele tenisului de câmp, de această dată, cluburile de specialitate Voinţa şi Speranţa Oradea, precum şi Bihorul Beiuş au început deja un alt proiect, intitulat de această dată "Primii paşi în tenis în comune şi oraşe din Bihor".

Şi acest proiect, prin care se doreşte descoperirea tinerelor talente, dar şi popularizarea tenisului de câmp sau angrenarea tinerilor din judeţ în acţiunile sportive, este finanţat de Consiliul Judeţean Bihor, cu 10.000 lei.

"Cu aceşti banii vor fi achiziţionate rachete, mingi şi echipament sportiv, necesare procesului de instruire a copiilor", a declarat Mircea Drăgoi, directorul clubului Voinţa Oradea.

Această nouă acţiune, prin care se doreşte să fie implicaţi câţi mai mulţi copii şi tineri, elevi ai şcolilor din comunităţile respective, se va derula în localităţi cu săli de sport. Astfel, vizate sunt Vadu Crişului, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vaşcău şi Nucet. "În zona Vaşcău - Nucet îi aşteptăm însă şi pe copiii din localităţile învecinate", a mai declarat directorul clubului Voinţa Oradea.

Şi de această dată instruirea copiilor va fi gratuită. Cei implicaţi, instructorii Mircea Drăgoi, Ionuţ Sferle, Traian Miclea şi Florian Cuc, vor efectua activitatea în calitate de voluntari.

Directorul clubului Voinţa Oradea este mulţumit de cum a decurs primul proiect, cel de la comune şi sate, care a reunit aproximativ 300 de tineri dornici să înveţe şi să practice tenisul şi aceasta, în pofida faptului că "anumiţi profesori de sport din localităţile prin care am fost s-au arătat cam dezinteresaţi". Drăgoi a precizat şi localităţile unde profesorii de educaţie fizică nu s-au implicat în susţinerea acestui proiect: Rieni, Tinca, Tileagd şi Ţeţchea. "În schimb, o surpriză plăcută am avut însă la Şuncuiuş sau Vadu Crişului, unde au fost oameni care nu aveau legătură directă cu sportul care ne-au ajutat, cum a fost cazul unei secretare şi al unui viceprimar", a mai completat Drăgoi, într-o conferinţă de presă, în cadrul căreia i-a prezentat şi pe cei mai tineri "instructori", fraţii Nagy, Arpad, în vârstă de 14 ani, şi Norbert, de 15 ani.

Proveniţi dintr-o familie modestă, cu probleme financiare, cei doi fraţi încearcă să-şi asigure existenţa prin tenis. Astfel, în fiecare zi de luni şi vineri, aceştia merg cu trenul la Vadu Crişului şi împreună cu Mircea Drăgoi îi pregătesc pe copiii veniţi la lecţiile de tenis. "În semn de mulţumire, părinţii copiilor din zonă au pus mână de la mână şi îi plătesc pe fiecare cu câte 25 de lei pe zi. Sunt bani care pentru ei înseamnă foarte mult în condiţiile în care tatăl nu are loc de muncă, iar de ceva vreme le-a fost tăiat şi curentul", a mai declarat directorul CS Voinţa, care a precizat că în curând îi va legitima la club. "Sunt cuminţi şi chiar talentaţi şi ar trebui ajutaţi", a mai precizat Mircea Drăgoi.

Cei doi copii recunosc că tenisul îi ajută în această perioadă şi chiar îi fac să mai uite de probleme.