Primii porci santinelă au fost plasaţi, marţi, într-o gospodărie din Olosig, cu alai format dintr-un director al Ministerului Agriculturii, directorul DSVSA Bihor, o sumedenie de responsabili locali şi televiziuni. Însuşi ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ţinut să fie ţinut la curent, de la distanţă, despre derularea operaţiunii.

Au fost 11...

În gospodăria din Olosig fuseseră crescuţi 11 porci, care însă au fost ucişi odată cu confirmarea existenţei unui focar al pestei porcine africane, la mijlocul lunii august. Din cele 29 de focare de PPA, de pe teritoriul a zece localităţi, în trei sate au fost ucişi preventiv toţi porcii: Abrămuţ (comuna Abrămuţ), Albiş (comuna Buduslău) şi Olosig (aparţinător oraşului Săcueni).

Operaţiunea de atunci, pusă în aplicare împreună cu forţe poliţieneşti, a fost o adevărată dramă pentru localnici, care trăiesc din creşterea animalelor.

Cu toate acestea, în numai o lună, toţi proprietarii celor 211 exploataţii (gospodării) din Bihor în care s-au dispus "măsuri de combatere", în sensul că le-au fost omorâţi porcii, au fost integral despăgubiţi, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA în conturile acestora fiind de 947.620 lei.

Nu e de mirare, în acest context, că proprietarul de la Olosig la care au fost plasaţi porcii santinelă - cu rolul de a "verifica" pe propria piele dispariţia oricărei urme de virus - s-a declarat foarte mulţumit de faptul că aude din noi guiţat în coteţ. El a declarat presei că porcii primiţi sunt foarte frumoşi şi că abia aşteaptă să îşi poată relua îndeletnicirea, precum odinioară.

"Nu ne învinge virusul"

Aflat marţi la JSPA Jilava, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ţinut să anunţe presei că în gospodăriile din Bihor se fac primii paşi pentru repopulare, prin introducerea unor porci santinelă în locurile unde nu mai evoluează virusul pestei porcine africane (PPA).

"La ora actuală avem o veste bună, pentru că mi-au dat telefon cei de la Bihor că în satul Olosig acum se repopuleazâ gospodăriile care au fost afectate, contaminate cu acest virus. S-a trecut la etapa a doua, de populare cu porci santinelă. Am discutat şi cu crescătorul respectiv de animale, era bucuros, deoarece el nu mai credea că se va mai relua o astfel de activitate. Nu ne oprim cu creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei", a declarat Daea.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că a trimis reprezentanţi din minister şi autorităţi sanitar-veterinare locale la faţa locului şi urmăreşte operaţiunea. "Acolo focarele s-au stins şi este o procedură pe care trebuie să o respectăm, vom vedea dacă avem succes în zonă, pentru că nu are cum să ştie cineva ce explozie va fi la acest virus. Noi sperăm ca lucrurile să fie bune şi sper bizuindu-mă pe faptul că acolo nu avem focare, virusul nu a recidivat", a adăugat Petre Daea.

Întrebat care a fost numărul de porci sacrificați de către fermier şi despre modul în care se va face repopularea, ministrul a răspuns că "nu ştiu numărul de porci care i-au fost sacrificaţi, dar acum sunt doi porci acolo, porci santinelă, aceşti porci au fost puşi exact îl locul unde au fost ceilalţi. Sigur, acolo totul este asigurat din punct de vedere sanitar veterinar, pentru că ei în prezenţa medicului veterinar au pus doi porci santinela şi spunea cetăţeanul cu care am discutat astăzi, mi-a spus că creşte porc de când era copil, ştie cum să-l crească. Era fericit şi spunea că vede porci în locul unde a avut această molimă".

"Acest lucru dă perspectiva că lucrurile merg bine şi avem siguranţă noi, au avut-o şi alţii. Vă daţi seama cât de bine este să-şi refacă activitatea. Eu am mai spus-o, după moarte vine şi o naştere. Aşa că viaţa continuă. Nu ne oprim, nu ne învinge virulusul", a adăugat ministrul.