De săptămâna trecută, RER Vest a început să împartă celor 12.000 de orădeni care colectează selectiv în trei fracţii noii saci destinaţi biodeşeurilor.

Chiar dacă sunt de aceeaşi culoare cu sacii primiţi de orădenii care stau la case pentru colectarea fracţiei uscate, cei distribuiţi acum nu trebuie umpluţi cu resturi reciclabile. Confecţionaţi din plastic biodeogradabil, sunt meniţi să strângă exclusiv resturile alimentare, care vor deveni compost.

Plastic bun

Pentru a continua programul de colectare selectivă în trei fracţii, RER Vest a achiziţionat recent 875.000 pungi biodegradabile, ambalate în role de câte 25 de bucăţi. Fiecare din cele 6.405 apartamente cuprinse în program primeşte câte 5 role, deci câte 125 de pungi.

RER Vest a început distribuirea noilor saci săptămâna trecută, acţiune ce continuă până pe 17 mai. În fiecare zi, după ora 14, reprezentanţii companiei iau la pas asociaţiile vizate şi împart locatarilor rolele, laolaltă cu un pliant informativ, din care orădenii vor afla că aceşti saci sunt cât se poate de eco. Tocmai pentru că se vor descompune laolaltă cu resturile alimentare, vor putea fi aruncaţi împreună cu bio-deşeurile, în pubelele de culoare maro.

Nu confundaţi!

După prima săptămână, însă, reprezentanţii RER Vest au observat şi o urmare nedorită: unii dintre orădenii care au primit noii saci îi confundă cu cei galbeni distribuiţi orădenilor care stau la casă şi, astfel, îi folosesc pentru colectarea deşeurilor reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane, sticle, etc.). Sacii biodegradabili ajung, astfel, umpluţi cu plastice sau metale, în containerele dedicate fracţiei uscate, ceea ce nu ar trebui să se întâmple.

Noii saci împărţiţi orădenilor trebuie să fie folosiţi exclusiv pentru biodeşeuri. Tocmai pentru că sunt confecţionaţi din amidon de porumb şi se dezintegrează, aceşti saci pot fi aruncaţi laolaltă cu resturile alimentare, în pubelele de culoare maro. Mai departe, bio-deşeurile sunt transportate de utilajele RER Vest la depozitul ecologic, unde sunt transformate în compost. Tot un fel de reciclare...