A fost confirmat primul caz de infecţie cu coronavirus în judeţul Bihor. Noutatea apare pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate publică, care a postat vineri seară pe harta îmbolnăvirilor o persoană din judeţul Bihor.

Conform informaţiilor disponibile pe acest site, este vorba despre cazul cu numărul 89 confirmat la nivel naţional.

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, în judeţul Bihor, alte 255 de persoane sunt în izolare şi 54 în carantină. 

Potrivit informaţiilor furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, instituit la nivelul Guvernului, în cel de-al 89-lea caz confirmat este vorba despre o femeie de 49 de ani, sosită din Italia pe data de 10 martie şi autoizolată la domiciliu, al cărei rezultat pozitiv s-a confirmat vineri.

Alte detalii nu au fost furnizate despre caz, dar, conform procedurilor, pacienta urmează să fie transportată la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, pentru tratament.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică va demara o anchetă epidemiologică pentru a stabili persoanele care a intrat femeia în contact. 

A ascuns că vine din Italia

Din câte se pare, femeia ar fi venit din Italia, într-un autoturism în care se mai afla o clujeancă şi alte două persoane.

Clujeanca are 33 de ani şi a fost, joi, cel de-al 52-lea caz confirmat de infectare cu coronavirus. Potrivit informaţiilor publicate despre cazul respectiv, clujeanca lucra în Trentino, Italia, şi s-a întors în România în 10 martie, iar a doua zi s-a internat cu durere în gât la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

Potrivit unor surse neoficiale, bihoreanca şi colegele cu care a călătorit din Italia au ascuns că vin această ţară, aşa că nu au intrat în evidenţele autorităţilor. La femeia din Bihor s-a ajuns din ancheta epidemiologică declanşată de DSP Cluj în cazul clujencei de 33 de ani, care a declarat persoanele cu care a luat contact.

Este posibil deci ca doar de joi, de când a fost luată în evidenţă, bihoreanca de 49 de ani să fi intrat în autoizolare, până atunci putând circula nestingherită. Până la această oră, autorităţile nu au comunicat niciun detaliu privind traseul acesteia. 

Sursele BIHOREANULUI spun că femeia riscă dosar penal pentru faptul că a ascuns că provine dintr-o zonă "roşie" a Europei.

A fost sau nu în autoizolare?

Pe de altă parte, printr-o informație postată pe Facebook la miezul nopții, instituția Prefectului Bihor susține că femeia s-ar fi aflat în autoizolare din 10 martie.

Tot după miezul nopţii, DSP Bihor a transmis un scurt comunicat prin care confirmă existenţa primului caz de infecţie cu coronavirus în județ, precizând că va reveni cu detalii. Nici acest comunicat nu spune că femeia ar fi intrat în autoizolare de când a pătruns în țară.

"Cazul 89 la nivel naţional este o femeie, 49 ani din judeţul Bihor, venită din Italia în data de 10.03.2020, aflată în autoizolare, confirmată cu noul coronavirus în 13.03.2020. Vom reveni cu detalii suplimentare", arată informarea DSP Bihor.

BIHOREANUL a cerut prefectului Dumitru Țiplea să lămurească aceste neconcordanțe, iar într-un târziu mesajul de pe pagina Prefecturii a fost corectat, în sensul că femeia a intrat în țară pe 10 martie, iar la momentul diagnosticării se afla în autoizolare. Asta înseamnă că a existat o perioadă în care ea a putut contamina și altre persoane cu care a intrat în contact. Rămâne de văzut în zilele următoare care sunt consecințele acestui gest inconștient...