În România a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină a Covid-19, cea răspândită în Marea Britanie. Cazul a fost identificat la o româncă, iar aceasta spune că nu a călătorit în UK. 

Ea nu este internată în spital, căci are o formă uşoară a bolii, a confirmat medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, pentru HotNews.ro. Declaraţia privind confirmarea noii tulpini fusese făcută iniţial de medicul Cătălin Apostolescu la B1 Tv.

Potrivit medicului, este vorba despre o tânără de 27 de ani din judeţul Giurgiu. "Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara ţării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunţită", a declarat Cătălin Apostolescu.

Europa trebuie "să facă mai mult" în faţa "unei situaţii alarmante", din cauza circulaţiei în regiune a unei noi variante, mai contagioase, de coronavirus, detectată iniţial în Marea Britanie, a avertizat joi conducerea regională a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citată de Hotnews.ro.

Noua tulpină "ar putea progresiv să le înlocuiască pe celelalte aflate în circulaţie în regiune, cum se observă deja în Regatul Unit şi din ce în ce mai mult în Danemarca", a spus directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

22 de ţări din Europa au înregistrat deja cazuri legate de această nouă tulpină ("VOC 202012/01"), a precizat OMS.

Din cauza transmisibilităţii sale sporite, noua tulpină riscă să agraveze numărul de cazuri şi să contribuie la suprasaturarea sistemelor sanitare, potrivit sursei citate.

Primele informaţii sugerează că vaccinurile împotriva Covid-19 rămân eficiente în faţa variantei britanice.