În România a fost descoperit primul caz de variola maimuței, a anunțat luni Ministerul Sănătății.

Potrivit România24.ro, este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București, care a fost diagnosticat în cursul zilei luni, în urma investigațiilor de laborator.

Sursa citată arată că boala a debutat în urmă cu patru zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții de duminică spre luni.

Aceeași sursă notează că starea pacientului este bună. „Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare”, mai arată Ministerul Sănătății.

Din ancheta medicilor rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Cum se manifestă variola maimuței

Mai multe țări din europene au raportat cazuri confirmate sau probabile de variola a maimutei (monkeypox) de la începutul lunii mai 2022.

Într-un comunicat publicat luna trecută, Ministerul Sănătății din România preciza că simptomele acestei boli pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. 

„Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului. Erupția cutanată sau leziunile pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor. Majoritatea pacienților se recuperează în câteva săptămâni, fără tratament”, mai nota Ministerul în comunicat.

Cum se răspândește variola maimuței

Reprezentanții instituției mai arată că, în mod obișnuit, variola maimuței nu se răspândeșt cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

„Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate că variola maimuței nu a fost documentată anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta”, mai arată MS.

Variola maimuței poate fi transmisă prin contact direct și prin expunerea la picături mari eliminate prin expirație. Perioada de incubație a acestei boli este, de obicei, de la 6 la 13 zile. Variola maimutei necesită, de obicei, un contact personal strâns cu o persoană simptomatică infectată. Boala este adesea auto-limitantă, cu simptome ce dispar spontan în 14 la 21 de zile, mai arată comunicatul citat.

Sursa citată mai arată că focare de variola maimuței au apărut de obicei în populațiile care trăiesc în zonele rurale și care vânează, manipulează și consumă carne de vânat. În ultimii ani, au apărut cazuri din ce în ce mai mult în zonele urbane din țările endemice, fiind înregistrate cazuri de import din Africa de Vest către Marea Britanii și alte trei țări.

Orice persoană care prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să se prezinte la medic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!