Turiştii care vin să viziteze Bihorul ori sunt în trecere prin judeţ vor putea primi, din această săptămână, informaţii pertinente despre ce pot vizita, unde se pot caza şi cum se pot distra.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, vicepreşedintele Ioan Mang şi consilierul judeţean Dumitru Voloşeniuc - în calitate de manager de proiect - au tăiat, luni, panglica inaugurală a Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, înfiinţat în centrul Oradiei, în clădirea din strada Patrioţilor nr. 2. Centrul a fost realizat cu bani europeni, prin Programul Operaţional Regional 2007-2013.

Potrivit managerului executiv, Aurelia Dumiter, valoarea totală a proiectului a fost de 1,01 milioane lei, bani folosiţi la renovarea clădirii şi dotarea ei cu mobilier şi aparatură electronică, inclusiv cu un sistem ce permite traducerea simultană a unui discurs în 40 de limbi străine.

De asemenea, centrul are în interior şi în exterior puncte info-touch, care oferă oricărui utilizator posibilitatea de a accesa site-ul de turism www.travelbihor.ro, realizat tot în cadrul proiectului şi care cuprinde informaţii despre istoria, cultura, tradiţiile şi atracţiile turistice ale Bihorului, precum şi o bază de date cu locurile unde se pot caza.

"Mizez foarte mult pe rolul lui (n.r. al centrului) de astăzi încolo. Ştiu că va fi un punct important de plecare a celor care vor să descopere frumuseţea Bihorului", a declarat, la inaugurare, Cornel Popa.

La parter, centrul are expuse costume populare tradiţionale din Bihor, dar şi vase de ceramică făcute manual şi machetele unor biserici de lemn. De asemenea, turiştii pot găsi aici hărţi ale judeţului ori pliante informative. La etajul I, centrul are birouri şi o sală de şedinţe, iar la etajul II o sală multifuncţională, ce va putea fi folosită pentru evenimente diverse, de la întâlniri la proiecţii video ori piese de teatru.

Centrul, primul de acest gen deschis de Consiliul Judeţean Bihor, va fi funcţional din data de 4 aprilie şi va avea 9 angajaţi. Cinci dintre ei au fost deja transferaţi din Consiliul Judeţean, unde funcţiona Compartimentul Turism, iar ceilalţi 4 urmează să fie angajaţi prin concurs.