Expertul degustător Dorin Popa, alături de afaceristul Cristian Drimba, au înfiinţat la Oradea Enoteca Millesime, primul centru pentru cultura şi civilizaţia vinului din Europa de Est.

În cadrul lui, cei doi vor să dezvolte educaţia oamenilor în ceea ce priveşte consumul de vin. "Fiecare naţiune bea vinul pe care îl merită. În România, avem vin de calitate. Urmează să avem consumatori de calitate", a spus enologul Dorin Popa.

Înainte de inaugurarea propriu-zisă a centrului, iniţiatorii centrului au lansat proiectul "Cultura şi civilizaţia vinului în mediul universitar". Evenimentul a avut loc joi, în Aula Magna a Universităţii din Oradea, şi l-a avut ca invitat special pe Mircea Dinescu. Proiectul constă în realizarea unor cursuri opţionale pentru studenţii Facultăţii de Protecţia Mediului, unde Dorin Popa este cadru didactic, dar nu numai. "Vor fi cursuri de cultură şi civilizaţie a vinului, de iniţiere în degustare", a precizat succint Popa.

De asemenea, enologul a mai spus că proiectul presupune diferenţierea unor cursuri pe categorii de sex. "Pentru doamne şi domnişoare vor fi cursuri speciale despre cum să asociezi vinul la masă", a exemplificat Popa.

Poetul Mircea Dinescu şi-a început discursul vorbind despre istoria vinului pe teritoriul ţării noastre. "Suntem singurul popor care a interzis viţa de vie, în urmă cu peste 2000 de ani. De-aia nu s-a inventat scrierea dacică, ăia nefiind beţi au dispărut artiştii", a spus Dinescu, stârnind zâmbetele studenţilor şi profesorilor prezenţi la eveniment. La finalul lansării de proiect, invitatul special a citit pentru public mai multe poezii proprii, unele dintre ele chiar nepublicate încă.

Tot joi, centrul în cauză îşi deschide oficial porţile. Situată pe strada Roman Ciorogariu la nr. 49, enoteca Millesime va oferi doritorilor posibilitatea degustărilor de vinuri, dar şi expoziţii şi evenimente ce pun în prim-plan cultura, tradiţia, accesoriile, ritualul, chiar şi moda vinului.