Centrul de Instruire şi Dezvolare Abilităţi pentru Salvatori din România (CIDAS) se adresează în egală măsură medicilor sau cadrelor medii sanitare, cât şi pompierilor, salvatorilor montani şi piloţilor. „Instructorii vor ţine diferite cursuri, inclusiv pentru persoanele care vor să înveţe cum se dă primul ajutor", a declarat dr. Mihai Botea, managerul de proiect.

Inaugurarea CIDAS a avut loc, sâmbătă, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, care a tăiat panglica Centrului împreună cu Geza Batori, primarul comunei Borş. „Este un prim pas pentru colaborarea transfrontalieră, pentru că serviciile de urgenţă nu trebuie să cunoască graniţe. Sunt foarte mândru că am participat la acest proiect unicat în ţară", a declarat Cseke.

Prezentarea Centrului a fost făcută de către dr. Hadrian Borcea, unul dintre iniţiatorii proiectului şi directorul Centrului. Invitaţii au fost conduşi într-un tur al clădirii, dotată cu 15 calculatoare performante, sisteme de video-proiecţie, dar şi cu simulatoare practice pe manechine. „Particularitatea Centrului este aceea că deţine o bază modulabilă de sisteme de simulare. Primele cursuri vor începe miercurea viitoare", a mai spus dr. Mihai Botea.

Centrul este construit pe un teren de 5.000 de metri pătraţi, pus la dispoziţie de Primăria Borş. La inaugurarea acestuia au mai participat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, dar şi oficialităţi locale precum prefectul Gavrilă Ghilea, primarul Ilie Bolojan, rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, decanul Facultăţii de Medicină, Gheorghe Bumbu.

Centrul de Instruire şi Dezvoltare a Abilităţilor de Salvare face parte dintr-un proiect de colaborare transfrontalieră dintre Asociaţia Sartiss din Oradea şi Asociaţia Pompierilor din judeţul Hajdu-Bihar, proiect iniţiat în octombrie 2008.

Construcţia propriu-zisă a Centrului a început în martie 2009, beneficiind de o investiţie de 220.000 de euro prin fonduri Phare CBC şi de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Asociaţia Sartiss a contribuit cu 32.000 de euro şi a plătit TVA-ul pentru toate achiziţiile făcute.