În România s-a raportat primul deces al unui pacient care s-a infectat simultan cu gripă și cu Covid-19, adică a făcut „flurona”. O femeie în vârstă de 74 de ani a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, aceasta suferind și de alte afecțiuni grave.

Infecție simultană

Anunțul a fost făcut luni de managerul spitalului, medicul Florin Roșu, citat de Hotnews și Digi24.ro. Acesta a precizat că femeia se afla internată încă din 29 noiembrie 2022, fiind diagnosticată atât cu gripă, cât și cu Sars-CoV-2. 

La aceeași unitate medicală a mai fost internat un pacient cu Flurona - un bărbat de 69 de ani - care s-a vindecat și a fost externat, a precizat dr. Florin Roșu, potrivit Hotnews.ro. 

„Cei doi pacienţi prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee şi afectare pulmonară fiind internaţi şi diagnosticaţi cu dublă infecţie în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă, se poate diagnostica virusul gripal, SARS- CoV2 şi virusul respirator sinciţial. A fost confirmat diagnosticul de 'flurona', în cazul ambilor bolnavi. Ei au necesitat, încă de la internare, îngrijire în secţia de Terapie Intensivă”, a declarat dr. Florin Roşu, conform Digi24.ro. 

Apel la vaccinare

Este important de precizat că niciunul dintre pacienți nu era vaccinat nici împotriva gripei, nici a infecției cu Covid-19.

În acest context, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași a subliniat importanța imunizării. „Facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului. Încă de la începutul pandemiei ne-am întrebat dacă cele două virusuri vor coexista sau unul dintre aceștia va deveni dominant determinând o singură patologie. În cazul Flurona, simptomatologia este mai „zgomotoasă”, determinând forme cu o severitate crescută. Se pare că până la varianta Omicron, nu a existat această coinfecție, fiind o particularitate a acestei subvariante a Coronavirusului, dublată de nerespectarea măsurilor de prevenție”, a spus medicul.

Acesta a reiterat câteva măsuri care trebuie respectate, cum ar fi aerisirea locuințelor și birourilor, respectarea măsurilor de igienă, evitarea spațiilor aglomerate etc. De asemenea, dr. Roșu a spus că oamenii trebuie să se adreseze medicului de familie în primele 24 de ore de la debutul simptomelor, „iar dacă acestea persistă 48-72 de ore, să se prezinte la spital, să nu recurgă la automedicație sau la scheme de tratament empirice, aflate în urma discuțiilor cu rudele sau prietenii”. 

Vor mai fi cazuri... 

Conform News.ro, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu, spune că este de așteptat ca în viitorul apropiat, „fără să fie o explozie”, să apară mai multe astfel de cazuri de „flurona” în România.

„Cum îi spune şi numele, Flurona înseamnă flu şi rona, înseamnă că avem concomitent două virusuri, gripal și corona. Am avut câteva cazuri, este adevărat că foarte puţine. În timpul pandemiei am mai vorbit despre Flurona, este adevărat că au fost cazuri extrem de rare pentru că circulaţia virusurilor gripale era mult limitată şi nu doar în România. În prezent, ceea ce este diferit este faptul că, având practic alertă epidemică, fiind la un pas de epidemie, avem multe cazuri de gripă. Totodată, avem şi infecţii cu SARS-CoV-2 şi este de aşteptat ca în viitorul apropiat, fără să fie o explozie, să avem mai multe astfel de cazuri”, a declarat acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!