Un militar rus în vârstă de 21 de ani, capturat în Ucraina, va fi primul soldat rus care va fi judecat pentru crime de război pe teritoriul țării invadate de Rusia. Anunțul a fost făcut miercuri, pe Facebook, de procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova, care a precizat că unitatea a finalizat prima anchetă pentru crime de război.

Potrivit Digi24.ro, care citează postarea procurorului general, sergentul Vadim Shishimarin este comandantul unui grup din cadrul unităţii 32010 a Diviziei a 4-a de blindate de gardă Kantemirovskaia, din regiunea Moscova. El a fost capturat de forţele ucrainene la 4 mai, iar Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a dat publicităţii un videoclip în care chiar recunoaşte că a împuşcat un civil.

Ancheta procurorilor a scos la iveală că Vadim Shishimarin a ucis un civil neînmarmat în regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, pe 28 februarie.

Victima mergea pe bicicletă, vorbind la telefon, pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka, în timp ce Shishimarin, alături de alți patru militari, se aflau într-un vehicul civil pe care l-au sechestrat cu forța, după un atac al armatei ucrainene care distrusese coloana din care făceau parte soldații.

Shishimarin l-a împușcat în cap pe biciclistul de 62 de ani, cu un Kalaşnikov, pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor.

Bărbatul a murit pe loc, la doar câțiva zeci de metri de casa lui, a indicat procurorul general ucrainean.

„Suspectul Shishimarin este în prezent în arest. Procurorii și anchetatorii SBU au strâns suficiente dovezi ale implicării sale în încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, combinate cu omorul premeditat (Partea 2 a articolului 438 din Codul Penal al Ucrainei). Pentru aceste acțiuni riscă 10 până la 15 ani de închisoare sau pe viață”, a mai scris procurorul pe Facebook (întregul mesaj mai jos).

Peste 9.000 de proceduri judiciare au fost deschise în Ucraina împotriva militarilor ruşi pentru crime de război.

Joi este a 78-a zi de invazie rusă în Ucraina. În această zi, scrie HotNews.ro, în ciuda amenințărilor ruse, Finlanda a anunțat vrea să adere la NATO „fără întârziere", iar Suedia va urma să facă acest anunț săptămâna următoare. Cele două țări ar urma să adere împreună. 

În aceeași zi, ucrainenii înaintează spre granița cu Rusia la nord-est de Harkov, iar zeci de tancuri și blindate rusești au fost nimicite în timp ce încercau să treacă pe un pod de pontoane, mai arată sursa citată.

Tot joi, Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat un nou bilanț al morților, arătând că aproximativ 26.650 de militari ruși ar fi fost lichidați/scoși din luptă (uciși, răniți sau capturați) de la debutul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie. Similar, și rușii publică date cu ce pagube ar fi reușit să producă Ucrainei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!