Universitatea din Oradea se pregăteşte de restructurare. Senatul universitar a aprobat, în şedinţa din această săptămână, etapele ce trebuie urmate în procesul de reorganizare, precum şi termenul limită în care trebuie atinse, aşa cum au fost acestea propuse de rector şi Consiliul de Administraţie al Universităţii, format din prorectori şi decani.
Astfel, până la finele acestei săptămâni, cele două foruri care conduc instituţia - Senatul şi CA-ul - trebuie să-şi desemneze reprezentanţii într-o comisie mixtă care va elabora propunerea de metodologie şi structură a Universităţii.
În aceeaşi şedinţă, senatorii universitari au decis ca reprezentanţii lor să fie patru preşedinţi de comisii din cadrul Senatului: Radu Brejea (Comisia de Strategie şi Reformă), Cristian Grava (Comisia de Cercetare Ştiinţifică), Simona Bodog (Comisia de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a dezvoltării sistemului de control managerial intern) şi Ioan-Constantin Ţarcă (Comisia pentru valorificarea şi administrarea patrimoniului). Conducerea executivă a Universităţii urmează să-şi stabilească şi ea reprezentanţii în grupul de lucru.
Această comisie mixtă are termen 28 februarie 2015 ca să propună structura Universităţii din Oradea din punct de vedere al numărului de facultăţi, cu denumirile şi departamentele lor. Apoi, până pe 5 martie 2015 va trebui înaintată Ministerului Educaţiei noua structură propusă, iar până în vara anului viitor va fi modificat Regulamentul de alegeri al Universităţii conform noii structuri. Altfel spus, vor fi precizate care sunt structurile care se păstrează şi unde se vor organiza alegeri pentru următorul mandat 2016-2020.
Cât de semnificative vor fi schimbările, deocamdată nu se ştie. Cert este că, potrivit preşedintelui Senatului universitar, Sorin Curilă, forul legislativ susţine această restructurare. "În urma evaluării rapoartelor financiare, Comisia de Buget-Finanţe a Senatului universitar a făcut mai multe recomandări de restructurare a instituţiei. Noi vrem ca obiectivele restructurării să fie performanţa în activitatea de cercetare şi o eficientizare economică", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Sorin Curilă.
După cum se ştie, în ultimii ani Universitatea din Oradea a avut mari probleme financiare. Cu o finanţare tot mai mică din partea Ministerului Educaţiei şi cu un număr de studenţi plătitori de taxe în scădere, bugetul instituţiei a fost subţiat, astfel că doi ani la rând instituţia a fost nevoită să apeleze la credite bancare.