În avanpremiera dezbaterii cu candidaţii la Primăria Oradea de marţi, Digi 24 a făcut publice rezultatele unui sondaj de opinie care a luat pulsul alegătorilor orădeni în preajma scrutinului local, realizat telefonic la comanda televiziunii de IRES, pe un eşantion de 1.104 persoane cu drept de vot, cu o marjă de eroare de 3%.

Potrivit sondajului, doar 12% dintre orădeni consideră că oraşul merge într-o direcţie greşită, 55% cred că starea Oradiei e mai bună comparativ cu anul 2012, iar 73% se declară siguri că vor vota la alegerile din 5 iunie. 

Întrebaţi cu ce partid vor vota pentru Consiliul Local Oradea, 39% dintre orădeni au declarat că vor vota cu PNL, 12% ar alege PSD, 8% - UDMR, iar 3% ALDE.

Câte 1% dintre respondenţi au declarat că vor vota cu PPMT, PMP, UNPR sau cu un candidat independent, iar 0,2% cu M10.

8 procente dintre orădeni au declarat că nu votează, 5% au preferat să nu răspundă, iar 21% sunt indecişi, cifra din urmă incluzând, probabil, mulţi votanţi de etnie maghiară, care obişnuiesc să nu îşi declare intenţiile de vot.

Întrebaţi cu cine vor vota pentru funcţia de primar, 59% dintre respondenţi l-au indicat pe primarul în funcţie, Ilie Bolojan (PNL), pe locul 2 clasându-se la mare distanţă şi cu doar 3% candidatul UDMR Huszar Istvan, doar 2% ar vota-o pe Adelina Coste (PSD), câte 1% pe Ştefan Herchi (ALDE), Horea Vuşcan (PMP) şi 0,4% Zatyko Gyula (PPMT). 16% dintre cei chestionaţi s-au declarat indecişi, 6% au spus că nu votează, iar 11% nu au răspuns.

Principalele probleme ale municipiului Oradea ar fi, în opinia celor chestionaţi, lipsa locurilor de muncă (12%), nivelul scăzut de trai şi veniturile reduse (8%), starea drumurilor şi a trotuarelor (8%), lipsa locurilor de parcare (8%) şi traficul, respectiv aglomeraţia din trafic (7%).

Sondajul a fost realizat în perioada 16-17 mai şi are o marjă de eroare de 3%.