Noile drumuri județene care leagă de Oradea comunele învecinate prind contur tot mai clar.

Primul strat din trei

Centura Sântandreiului a intrat în faza de asfaltare și a ajuns la o execuție de jumătate din volumul total al lucrărilor proiectate. „Constructorii au turnat luni, 23 octombrie, primul strat de asfalt pe o porțiune de 500 de metri. Stadiul fizic al proiectului a ajuns la 50%”, a transmis marți Consiliul Județean Bihor.

Potrivit președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, în următoarele săptămâni se vor așterne primele două straturi de asfalt, cel de acum, în grosime de 8 centimetri, și încă unul, de 6 cm, iar apoi, la finele lunii următoare, lucrările vor ajunge la un stadiu de peste 60%.

„În lunile de iarnă constructorii vor lucra la acostamente și la șanțuri. În primăvara anului viitor se va turna și ultimul strat de asfalt, cel de uzură. După ce se vor realiza și marcajele, centura va fi deschisă circulației”, afirmă Bolojan.

Noua șosea, cu regim de drum județean, are o lungime de 5 kilometri. Traseul se intersectează cu actualul drum care leagă Oradea de Sântandrei, construit de Primăria municipiului în 2018 (strada Bujac), și va ocoli localitatea Sântandrei până la ieșirea spre Girișu de Criș.

Cinci noi DJ în ZMO

Noul drum face parte din proiectul „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, finanțat cu fonduri UE prin Programul Operațional Regional 2021 - 2027.

Din acest proiect mai fac parte construirea centurii Oșorhei (5,8 km) și reabilitarea DJ 767E Oșorhei - Copăcel (12,7 km), precum și a centurii Nojorid (8,4 km), cu mențiunea că aceasta este deja asfaltată cu excepția capetelor dinspre cartierul Grigorescu din Oradea, a unui viitor sens giratoriu de lângă Pădurea Nojorid și a celui din viitoarea intersecție cu DN 79 către DC 77 spre Livada de Bihor, precum și centura Biharia (8,7 km).

Valoarea construirii centurii Oșorhei și a reabilitării DJ 767E este de 108,275 milioane lei (fără TVA), iar a realizării centurilor Sântandrei și Nojorid de 84,394 milioane lei (fără TVA), lucrările fiind executate de PORR Construct. Termenul pentru finalizarea acestora este jumătatea lunii februarie a anului viitor.

Recent, a fost atribuită și construirea centurii Biharia, pentru suma de 55,767 milioane lei, unei asocieri formate din firmele Dumexim (Oradea) și Consorzio Stabile EBG Group (Italia), care trebuie să înceapă lucrările, având un termen de execuție de 18 luni.

În plus, printr-un alt proiect, în parteneriat cu CNAIR, CJ Bihor derulează și construirea centurii Sânmartin (5,75 km + 2,72 km de bretele). Aici, execuția a revenit unei asocieri formate din Erbașu Construcții, Vahostav SK, Drumuri Orășenești și Pro Cons Grup, contra sumei de 177,238 milioane lei, termenul de finalizare fiind primăvara anului viitor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!