Liceul Tehnologic nr. 1 din Valea lui Mihai și Universitatea Creștină Partium din Oradea sunt singurele unități de învățământ din Bihor care au câștigat finanțări nerambursabile într-un program nou lansat de autorități, „Primul student din familie”, prin care tinerii din medii defavorizate vor fi sprijiniți să termine o facultate.

Potrivit unui anunț făcut vineri de Ministerul Educației și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în programul „Primul student din familie” au fost aprobate proiecte în valoare totală de 104 milioane lei.

Liceul din Valea lui Mihai a obținut 6,6 milioane lei, iar Universitatea Partium 7,3 milioane lei. Fiecare unitate de învățământ va suporta și o contribuție proprie, de puțin peste 100.000 lei.

Cu acești bani, vor putea fi acordate subvenții elevilor din ultimii doi ani de liceu sau absolvenților care nu au promovat examenul de Bacalaureat, dar și studenților din medii defavorizate. Cuantumul subvenției lunare va fi de 300 de lei pentru elevi, respectiv 330 lei pentru studenți.

De asemenea, școlile și universitățile vor putea organiza programe de pregătire pentru acești tineri, astfel încât aceștia să devină studenți și apoi să și finalizeze facultatea. De asemenea, tinerilor li se vor putea deconta cheltuielile de cazare și masa ori vizite de studiu.

„Cel puțin 10.000 de elevi vor avea șansa de a merge la facultate, chiar dacă provin din familii cu resurse financiare limitate. În colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, vom reuși să susținem nu mai puțin de 68 de proiecte dedicate acestui scop prin programul «Primul student din familie». Succesul acestui program a fost atât de mare încât a necesitat dublarea bugetului alocat inițial. Este responsabilitatea noastră să creăm condiții propice pentru dezvoltarea tinerilor și să înlăturăm orice barieră financiară sau socială care i-ar putea împiedica să își atingă potențialul. Acești tineri sunt viitorul României, iar noi investim în acest viitor”, a declarat ministra Educației, Ligia Deca.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!