După mai bine de un an de când BIHOREANUL a reclamat putoarea răspândită în oraş de ferma de porci de la marginea oraşului, deţinută de Nutrienul Palota, autorităţile locale dau semne că fac ceva să schimbe situaţia.

Prim-comisarul Gărzii de Mediu Bihor, Călin Mocan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj, care a emis autorizaţia de mediu către Nutrientul, a răspuns într-un final adreselor trimise de Garda de Mediu, respectiv de Prefectura Bihor. "Un mare succes", a catalogat Mocan răspunsul ARPM, care prevede inclusiv faptul că Nutripork ar putea rămâne fără autorizaţie de mediu.

ARPM Cluj a impus către Nutrientul să împrospăteze stratul de paie după fiecare deversare sau ori de câte ori se constată că acesta s-a degradat. Mai mult, Nutrientul trebuie să depună la Cluj documentaţia de revizuire a autorizaţiei de mediu, în care să propună o alternativă la depozitarea dejecţiilor care să asigure reducerea mirosului.

Totodată, firma care administrează ferma de porci e obligată să realizeze un studiu de impact asupra sănătăţii orădenilor. Totuşi, dat fiind că acest studiu de impact va fi plătit de Nutrientul, rămâne de văzut cât de obiectiv va fi. De lipsa de subiectivitate a studiului se teme şi şeful Gărzii de Mediu, care spune şi că e curios să vadă câţi cetăţeni vor fi consultaţi în studiu.

După realizarea studiului, va trebui să existe şi o dezbatere publică. "La această dezbatere, dacă vine poporul şi îşi exprimă părerea, cel care emite autorizaţia poate să o şi suspende, dacă are suficiente motive", a declarat Mocan. Astfel, chiar dacă studiul va fi părtinitor, orădenii au o şansă să scape definitiv de putoare după dezbaterea publică organizată.

Mai rămâne de văzut dacă autorităţile publice locale, inclusiv Garda de Mediu, vor fi la fel de dornice să sancţioneze ferma de porci pe cât se laudă acum. Trebuie amintit că în vara trecută, acelaşi Călin Mocan anunţa că a sancţionat Nutrientul Palota cu amendă, dar nu pentru duhoarea răspândită în oraş, ci pentru lipsa unor documente.