O echipă de medici din Bucureşti şi Oradea a prelevat, luni seară, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, pancreasul unui bărbat în vârstă de 33 de ani ajuns în moarte cerebrală în urma unui accident vascular-cerebral hemoragic. Ca şi consecinţă, miercuri, la Spitalul Fundeni din Bucureşti este programat primul transplant de celule pancreatice din ţară la o femeie care suferă de diabet şi este dependentă de insulină.

"Luni seară, în jurul orei 20, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe", a declarat profesorul Amorin Popa, preşedintele Comisiei de Diabet din Ministerul Sănătăţii, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia încheierii Campaniei Naţionale "Controlează-ţi Diabetul" desfăşurată în acest an la Oradea.

Potrivit acestuia, intervenţia este o premieră şi urmează să fie realizată la Spitalul Fundeni de către profesorul Irinel Popescu. "Această metodă are câteva antecedente în Europa, dar foarte puţine. Nu este realizată în mod curent. Celulele pancreatice, care se introduc într-un sistem capsular astfel gândit ca să protejeze de reacţia de respingere a primitorului, vin în contact cu plasma sanguină şi eliberează insulina în circulaţie", a explicat dr. Amorin Popa.

Medicul conduce la Oradea Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, unde, în urma unor analize, s-a dovedit că pancreasul donat este perfect sănătos, iar astfel intervenţia poate fi realizată.

În mod normal, o astfel de intervenţie costă în jur de 200.000 de euro, însă, printr-un program pilot internaţional, primii cinci pacienţi din România care sunt de acord cu acest experiment vor beneficia gratuit de el.

Bărbatul de la care a fost prelevat pancreasul a ajuns la spital sâmbătă, internat la Spitalul Judeţean cu anevrism. Luni, medicii de la secţia de Terapie Intensivă a au constatat moartea cerebrală şi au solicitat familiei acordul pentru donarea de organe.

Deşi s-a aflat în şoc la aflarea veştii că tânărul, care nu era în evidenţe cu nicio afecţiune, nu mai poate fi salvat, familia a fost de acord cu prelevarea mai multor organe de la acesta.

"Soţia lui a fost mută de durere, dar trebuie apreciată că a fost de acord cu transplantul. Ficatul a fost transplantat unei femei din Bucureşti, iar cei doi rinichi au fost transplantaţi la Cluj către alţi doi pacienţi", a declarat pentru BIHOREANUL dr. Carmen Pantiş, coordonatorul Programului Naţional de Transplant în Bihor.