Un transplant de faţă total, prezentat ca o premieră mondială, a fost realizat cu succes, la sfârşitul lunii iunie, într-un spital din Franţa, a anunţat, joi, cotidianul Le Parisien/Aujourd'ui en France.

Operaţia, "o premieră mondială" potrivit publicaţiei citate, a fost efectuată pe 26 şi 27 iunie, pe un bărbat în vârstă de 35 de ani, suferind de o maladie genetică care îi deforma chipul.

"Pacientul se simte bine, merge, mănâncă şi vorbeşte, iar barba a început deja să îi crească pe noua sa faţă", a declarat profesorul Laurent Lantieri, şeful departamentului de chirurgie plastică şi reconstructivă de la spitalul din Créteil din apropiere de Paris, care a realizat această operaţie.

La această intervenţie chirurgicală au participat "mai puţin de 10 persoane", a adăugat chirurgul francez.

Grefa de faţă totală constă în prelevarea integrală a feţei unei persoane decedate - inclusiv buzele şi pleoapele - pentru a fi transplantată ulterior pe un pacient viu.

"Suntem singurii, până în prezent, care au realizat o grefă de faţă totală, cu pleoape şi cu tot sistemul lacrimal. Sunt mândru că acest lucru a fost realizat în Franţa", a explicat Laurent Lantieri.

Profesorul Lantieri a precizat că, "din punct de vedere fiziologic, există riscuri de infecţie şi de respingere a grefei", iar din punct de vedere psihologic, pacientul va fi, "evident, atent monitorizat".