Vineri, în Sala Mare a Primăriei din Beiuş a fost lansat subproiectul GASTRO iniţiat de Liceul Pedagogic Nicolae Bolcaş Beiuş, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor (DSP), Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Universitatea Oradea, Comitetul Cetăţenesc de Părinţi şi dr. Dana Romanescu, membră a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. GASTRO este, de fapt, acronimul pentru "Gătesc Alimentele Sănătos - Trăiesc Respectând Organismul".

Finanţat de Guvernul Norvegiei şi cofinanţat de Ministerul Sănătăţii, subproiectul constă în activităţi şi materiale ce urmăresc creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară, alimentaţie sănătoasă şi activitate fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România.

Activitatea de bază este Cercul GASTRO, susţinut de Monica Dumitraş, coordonatorul de proiect, de două ori pe lună. "Practic, pentru a se deprinde cu activităţile sănătoase, cei peste o mie de elevi ai şcolii vor lucra la ateliere de activitate în care vor fi instruiţi să consume alimente sănătoase, fructe şi legume de 5 ori pe zi, se subliniază importanţa micului dejun şi a consumului de apă. De asemenea, copiii vor lucra pe caiete speciale ce au ca temă sănătatea, aprobate de DSP, vor participa la cursuri susţinute de nutriţionişti", a explicat pentru BIHOREANUL Eugenia Carmen Lezeu, director adjunct al liceului.

Iar ca mesajul proiectului să fie mai bine înţeles, Zâna Toamnă le-a împărţit participanţilor la lansarea subproiectului fructe specifice acestui anotimp.

Valoarea subproiectului se ridică la 3.500 de euro şi constă în obiecte necesare activităţilor de gastro, mai precis un cuptor şi veselă personalizată.

Subproiectul se desfăşoară pe 3 ani şi face parte din proiectul Ministerului Sănătăţii VIAŢA, care înseamnă vitalitate, imunitate, armonie, tonus şi alimentaţie sănătoasă.