Situaţia economică a municipiului Oradea pentru 2009, prezentată, vineri de Rozalia Biro, arată că veniturile totale la bugetul local au crescut de la 481.908.746 lei, în 2008, la 485.674.222 lei în 2009 deşi veniturile proprii au fost mai mici. „S-a înregistrat o creştere, dar nu la fel de accentuată ca în 2007-2008. Totuşi, veniturile proprii au scăzut de la 232 de milioane, la 222 milioane de lei",a declarat Rozalia Biro.

Viceprimarul a spus că municipalitatea nu a vrut să crească veniturile proprii cu orice preţ. „Principala modalitate de a creşte veniturile proprii la bugetul local este creşterea taxelor şi impozitelor, iar administraţia nu doreşte să împingă asupra cetăţenilor chetuieli mai mari", a declarat Biro.

În 2009, veniturile din fonduri nerambursabile au crescut cu peste 5,5 milioane de lei, ajungând la peste 27 de milioane de lei. O creştere au înregistrat alocările de la bugetul de stat şi cele din credite, acestea fiind în valoare de 72 de milioane de lei.

O evoluţie au înregistrat şi veniturile din impozitul pe clădiri. Din totalul de 37 de milioane al încasărilor, mai bine de jumătate din bani au venit de la persoanele juridice. „O problemă în acest domeniu este faptul că multe clădiri nu au fost reevaluate, ceea ce înseamnă că mulţi proprietari plătesc mai puţin decât ar trebui", a precizat viceprimarul.

Din banii încasaţi principalele investiţii făcute anul trecut au mers către Regia Autonomă Oradea Transport Local (OTL), pentru reabilitarea liniilor mijloacelor de transport în comun şi achiziţia de autobuze. Regia a primit nu mai puţin de 67,8 milioane de lei. Pe locul doi în lista investiţiilor finanţate de bugetul local se află reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare care a costat 21,5 milioane de lei.

În ceea ce priveşte gradul de îndatorare a municipiului, viceprimarul Biro Rozalia a precizat că acesta acceptabil având în vedere că limita maximă de îndatorare a municipalităţii poate fi de 30 % din media aritmetică a veniturilor proprii pe ultimii 3 ani. În prezent, datoria totală a Primăriei şi regiilor subordonate este 452 de milioane de lei, gradul de îndatorare fiind de 8,9 %.

Anul trecut, Primăria a cheltuit 458 de milioane de lei, sumă din care mai bine de 310 milioane reprezintă cheltuielile curente. Biro spune că, în anul 2010, municipalitatea şi-a propus să majoreze cheltuielile pentru investiţii, în paralel cu diminuarea cheltuielilor de funcţionare a aparatului Primăriei.