Câteva zeci de elevi orădeni au avut parte, miercuri, de o lecţie specială: principele Radu, soţul principesei moştenitoare Margareta, le-a vorbit, în sala mare a Inspectoratului Şcolar Judeţean, despre importanţa cititului şi frumuseţea poveştilor copilăriei.

După ce inspectorul şcolar general Daniel Negrean le-a spus elevilor că poveştile şi cărţile le pot fi cei mai buni prieteni, elevii au aflat de la principele Radu că, în Uniunea Europeană, România este pe ultimul loc la achiziţia de cărţi. "Românul cheltuie 3 euro pe an pentru cărţi", a spus principele. "Este o performanţă de la o ţară care, din mai multe puncte de vedere, cultural, economic, a fost deschizătoare de drumuri, să ajungă acum, când nu mai este niciun motiv de rămas în urmă, pe ultimul loc", a continuat acesta. "Însemnătatea cărţii vă completează educaţia într-un fel pe care niciun profesor nu o poate face", le-a mai zis Radu al României elevilor orădeni. Apoi, acesta s-a adresat profesorilor şi părinţilor, spunându-le să le cumpere cărţi copiilor.

La îndemnul inspectorului general Daniel Negrean, principele a premiat cu cărţi zece olimpici orădeni la limba şi literatura română şi la cultură şi spiritualitate, după care a urmărit o scenetă a unor elevi de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan.

Întrucât întâlnirea dintre principe şi elevi a avut drept scop şi promovarea colecţiei "Cărţile copilăriei", apărută la editura Curtea Veche, copiii şi-au putut cumpăra volumele cu poveşti pentru ei la preţuri reduse, iar apoi au primit şi autografe.

De la IŞJ Bihor, principele Radu a plecat spre Teatrul Regina Maria, unde a lansat trei cărţi regale: "Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare", de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, "Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003", de ASR Principele Radu al României, şi "Crăciunul regal", de Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu al României. La teatru a fost întâmpinat de directorul Daniel Vulcu, iar printre cei care au format audienţa evenimentului s-a numărat Episcopul Greco-Catolic Virgil Bercea, şeful Direcţiei pentru Cultură Lucian Silaghi ori preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian.

Despre două din cărţile lansate au vorbit poetul Ioan Moldovan şi şefa Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, care n-au avut decât cuvinte de laudă. "Important pentru autor sunt ţara, familia şi acest ataşament profund faţă de familia regală. Este o carte în care cad măştile", a spus Ligia Mirişan despre volumul semnat doar de principele Radu.

Principele le-a spus orădenilor că se bucură să fie la Oradea, singurul oraş unde există un teatru denumit după Regina Maria şi unde regina are şi o statuie în mărime naturală. Apoi, Radu al României a vorbit despre cărţi, cu precădere despre "Crăciunul regal", volumul neprezentat de antevorbitorii săi. Cartea prezintă sărbătoarea Crăciunului în familia regală, încă din 1866, când tânărul Principe Suveran Carol găzduia, în palatul de pe Calea Victoriei, primul Crăciun în România. "Dacă un om al bisericii, un olimpic, un politician sau un om de afaceri ar fi scris despre Crăciun, cartea ar fi avut valoare literară. Dar când e scrisă de Coroană însăşi, înseamnă mai mult decât literatură", a spus principele. După lansare, Radu al României a oferit autografe doritorilor.