Potrivit unui comunicat transmis vineri de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor, tânărul de 35 de ani e din localitatea harghitană Cristuru Secuiesc şi a fost prins cu valuta falsă în urma unei percheziţii a poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, în locuinţa unor orădeni unde acesta era cazat împreună cu o femeie de 21 de ani. Cei doi erau suspectaţi că deţineau bancnote contrafăcute, aşa că poliţiştii au trecut la verificări.

"În urma percheziţiei, au fost descoperite şi ridicate în vederea cercetărilor diverse înscrisuri şi documente ale unor societăţi comerciale, iar în bagajele tânărului de 35 de ani au fost găsiţi 19.500 de euro şi 1.280.000 de forinţi, existând suspiciuni de contrafacere", precizează comunicatul IPJ Bihor.

În urma acţiunii, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, iar miercuri a fost prezentat Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru infracţiunea de falsificare de monede sau alte valori, magistraţii emiţând pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Poliţiştii vor stabili în continuare şi dacă tânăra cu care era harghitanul, dar şi cei doi orădeni la care locuiau, sunt implicaţi în afacere.

"Cercetările vor fi continuate de poliţiştii BCCO Oradea - Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor sub directa coordonare a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a suspecţilor. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 12 ani", se mai precizează în comunicat.