Poliţiştii locali din Oradea continuă să verifice cât de curate sunt ţarcurile cu gunoaie ale asociaţiilor de proprietari, iar concluziile, prezentate într-un comunicat transmis de Primăria Oradea, nu sunt lăudabile pentru locuitorii oraşului: în cinci săptămâni, 145 de asociaţii de proprietari din municipiu au fost sancţionate cu amendă sau avertisment pentru mizeriile din incinte sau din jurul lor.

Totodată, în timpul controalelor, au fost prinşi în flagrant 38 de cetăţeni care aruncau gunoaie pe lângă pubele. "În urma controalelor efectuate, au fost surprinse, identificate şi sancţionate 38 de persoane care au depozitat deşeuri menajere în alte locuri decât cele special amenajate, respectiv în afara incintelor de colectare şi depozitare sau chiar pe domeniul public. Acestea au fost sancţionate contravenţional cu amenzi cuprinse de la 200 la 500 lei şi determinate să depoziteze corect deşeurile", se arată în comunicat.

Între 14 ianuarie şi 22 februarie, Poliţia Ecologică a făcut 875 de controale ale incintelor de colectare a deşeurilor şi au depistat probleme de 318 ori, iar de fiecare dată au cerut echipajelor RER Vest să facă curăţenie.

În total, în cele cinci săptămâni, poliţiştii locali au scris 197 de procese verbale de contravenţie pentru mizeriile întâlnite, dintre care 31 de amenzi în valoare totală de 16.500 de lei şi 166 de avertismente.

În plus, au scris amenzi şi pentru nerespectarea prevederilor HCL 873/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi publice situate în intravilan. Mai precis, agenţii au dat 6 amenzi în valoare totală de 6.500 de lei şi zece avertismente, dar comunicatul Primăriei nu lămureşte ce prevederi au încălcat orădenii.

În acest context, viceprimarul Arina Moş face un apel la orădeni, cerându-le să respecte curăţenia din municipiu. "Curăţenia oraşului depinde de fiecare dintre noi, nu doar de firmele de salubrizare. Considerăm că într-un oraş civilizat cum este Oradea, nu ar trebui să fie nevoie de aplicarea măsurilor coercitive din partea Poliţiei Locale. Avem încredere în spiritul civic şi mizăm pe buna credinţă a fiecărui orădean. Astfel, solicităm sprijinul comunităţii în succesul acestei campanii şi rugăm cetăţenii din Oradea să ne aducă la cunoştinţă faptele şi situaţiile care încalcă prevederile legale din regulamentul de salubrizare, apelând numărul de telefon al Poliţiei Locale – 0259/969", a declarat Moş.