Poliţiştii i-au prins, zilele trecute, pe doi hoţi din Oradea care au dat mai multe "lovituri" furând din maşini parcate la supermarketuri şi centre comerciale din municipiu.

Metoda folosită a fost una ingenioasă căci - cu ajutorul unui dispozitiv special, care copiază semnalul de emisie/recepţie transmis de cheia originală - hoţii deschideau uşa autoturismelor, furau bunurile din interior (bani, căşti, laptopuri) şi închideau maşina la loc, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. 

Lovitură după lovitură

"Sâmbătă, 14 noiembrie, poliţiştii Biroului Furturi din Autovehicule din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, i-au depistat în flagrant delict pe doi bărbaţi, în timp ce, în intervalul orar 15.00 – 16.10 ar fi încercat să sustragă diverse bunuri din patru autoturisme, parcate în parcarea unui centru comercial din Oradea. Poliţiştii orădeni au recuperat aproximativ 30% din prejudiciul cauzat", se arată într-o informare transmisă, marţi, de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor. 

Unul dintre ei stătea "de şase", adică era atent să nu fie văzuţi, iar celălalt folosea un dispozitiv de copiere a semnalului de emisie/recepţie transmis de cheia originală pentru a deschide portierele maşinilor. 

Sursele BIHOREANULUI arată că flagrantul s-a petrecut în parcarea Lotus Center din Nufărul. 

Totodată, în cadrul cercetărilor, poliţiştii Biroului Furturi din Autovehicule din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea au descoperit că cei doi bărbaţi, ambii în vârstă de 45 de ani, ar fi fost autorii şi altor asemenea spargeri.

"În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii orădeni îi bănuiesc pe aceştia că, la 27 octombrie a.c., în timp ce unul dintre cei doi bărbaţi asigura paza locului, celălalt ar fi folosit un dispozitiv de copiere a semnalului de emisie/recepţie transmis de cheia originală şi ar fi sustras dintr-un autoturism, parcat pe strada Nufărului din Oradea, un laptop, o pereche de căşti şi un mouse, cauzând un prejudiciu estimat la 1.500 de euro", se arată în informare.

Se pare că acea "lovitură" au dat-o tot într-o parcare, mai precis în cea a supermarketului Lidl din Nufărul. 

În parcările centrelor comerciale

Cei doi hoţi din maşini şi-au extins aria de acoperire şi într-o altă zonă a oraşului, mai precis în parcarea ERA Shopping Park, unde în două zile diferite ar fi furat sume mari de bani.

"De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că, la 29 octombrie a.c., prin acelaşi mod de operare, ar fi sustras 5.448,43 de lei dintr-o borsetă aflată în interiorul unui autoturism parcat pe strada Calea Aradului din Oradea", se arată în comunicatul IPJ. 

Totodată, se precizează că "aceiaşi bărbaţi sunt bănuiţi că, la 6 noiembrie a.c., în jurul orei 18.19, în timp ce unul dintre aceştia asigura paza locului, celălat ar fi folosit un dispozitiv de copiere a semnalului de emisie/recepţie transmis de cheia originală şi ar fi sustras 17.400 de lei dintr-o borsetă aflată în interiorul unui autoturism, parcat pe strada Calea Aradului din Oradea". 

Arestaţi 30 de zile

Sâmbătă, 14 noiembrie, poliţiştii Biroului de Furturi din Autovehicule i-au reţinut pe cei doi bărbaţi de 45 de ani, pentru 24 de ore, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

Duminică, 15 noiembrie, aceştia au fost prezentaţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar procurorul s-a adresat Judecătoriei Oradea cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat. 

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Oradea a admis propunerea procurorului şi a emis pe numele ambilor bărbaţi câte un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Poliţiştii Biroului Furturi din Autovehicule din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activităţi infracţionale a celor în cauză şi pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.