Franţa a început joi repatrierea a câtorva sute de romi către România şi Bulgaria, pe fondul criticilor virulente de rasism şi discriminare faţă de o comunitate vulnerabilă.

Zeci de ţigani au acceptat repatrierea voluntară în schimbul a 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil minor, iar primul transport, care numără 14 persoane, a sosit cu avionul de la Paris.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, printre pasagerii sosiţi se află şi o familie de orădeni, formată din şapte persoane, printre care un copil de şase ani, alături de verişoare şi mătuşi.

Aceştia au spus că sunt din Oradea şi că vor pleca cu trenul către casă, ei declarând că au pornit cu toţii, în urmă cu trei luni, în Franţa, la prieteni, în încercarea de a-şi găsi un loc de muncă.

În timp ce unii emigranţi nu au recunoscut că au primit bani de la autorităţile franceze, capul familiei orădene a admis că i-a primit.

În total, 371 de cetăţeni români vor fi trimişi din Franţa la bordul mai multor avioane, întoarcerea lor în ţară bazându-se pe procedura de retur voluntar.