Muzeograful Adrian Gagiu a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă ţinută chiar la lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai, că speciile endemice din apă, care există doar aici, vor fi conservate.

Un proiect pentru conservarea roşioarei termale şi a melcului termal a fost depus de Muzeul Ţării Crişurilor la fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite.

Proiectul "Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex situ de populaţii de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii" a fost aprobat şi va primi 13.000 de dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie. "Există o metodă specială pentru reproducerea în captivitate a acestor specii. Astfel, în caz că habitatul lor se va deteriora, vom avea o rezervă genetică pentru repopulare", a explicat Gagiu.

Activităţile din cadrul proiectului se vor întinde pe 18 luni şi se vor desfăşura în colaborare cu Acvariul din Galaţi şi cu Universitatea Szent István din Gödöllő, Ungaria. În cadrul proiectului şi-a oferit colaborarea şi ihtiologul Jörg Freyhof de la Leibnitz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries din Berlin (Germania).

Conform obiectivelor proiectului, specialiştii din Galaţi şi din Ungaria vor efectua experimentele de inducere a reproducerii în captivitate a celor două specii, vor colecta împreună cu muzeografii orădeni exemplarele necesare din speciile respective şi le vor transporta la laboratoarele proprii, apoi vor trimite către MŢC periodic -  la 6, 12 şi 18 luni - rapoarte asupra rezultatelor, vor menţine în captivitate o rezervă de indivizi, vor reintroduce în rezervaţie exemplare obţinute în captivitate şi vor publica rezultatele în publicaţii ştiinţifice.

De asemenea, Muzeul orădean va menţine în captivitate exemplare din aceste specii pentru a putea fi expuse în Vivariul din noul sediu, şi va efectua în continuare activităţile de monitorizare a habitatului.

Pe lângă acest proiect, Muzeul va implementa în perioada următoare un altul, cu finanţare europeană, în care solicitant este Consiliul Judeţean. Acest proiect presupune întocmirea de planuri de management pentru cele trei situri Natura 2000 aflate în custodia MŢC: Lacul Peţa, Betfia şi Tăşad.