După centralizarea a aproape 90% din procesele verbale, cele trei partide proeuropene de la Chişinău, PLDM, PDM şi PL, au numărul de mandate necesare pentru a asigura guvernarea: 55 de mandate (minimul este de 51).

Astfel, deşi Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), cu orientare naţionalistă şi antiromânească, este, pe prima poziţie la alegerile legislative, cu aproape 21% din voturi, ei ar putea să nu ajungă la guvernare, scrie Gândul.

Totuşi, numărul mare de voturi pe care le-a primit partidul lui Igor Dodon poate fi interpretat drept un vot negativ la adresa guvernării proeuropene. În al doilea rând, este o consecinţă a excluderii, în ultimul moment, a partidului Patria (comunist), condus de omul de afaceri Renato Usatîi, al cărui electorat a migrat către PSRM.

La centralizarea a 98% din voturi, PSRM avea 20,95%, PLDM - 19,75%, PCRM - 17,83%, PDM - 15,94%, PL - 9,45%. Pe tot parcursul nopţii, PSRM şi PCRM au scăzut câte puţin, în vreme ce PLDM şi PL au crescut uşor. PD a rămas constant.

Cu toate că varianta unei guvernări proeuropene este foarte probabilă, nu este exclus nici un guvern de uniune naţională.