Nu, măsura nu se aplică în România, ci în Portugalia, unde primăria unei localităţi a venit cu o idee inedită pentru a încuraja natalitatea: oferă familiilor 5.000 de euro pentru fiecare copil născut. Ideea este binevenită, în contextul în care natalitatea din Portugalia este în cădere liberă, scrie Digi24.ro.

Măsura a fost luată în localitatea Alcoutim, care are 2.900 de locuitori. Localitatea din sud estul Portugaliei a rămas fără o treime din populaţie în ultimii 20 de ani, după ce foarte mulţi tineri au plecat şi natalitatea a scăzut.

 "Atunci când trebuie să oferim soluţii concrete la problemele ţării, aproape niciodată nu se găseşte nimic. Iar acest lucru poate fi interpretat ca o abandonare", a spus Osvaldo Gonçalves, primarul din Alcoutim.

Astfel a luat decizia de a acorda câte 5.000 de euro pentu fiecare copil născut.

Banii, reprezentând plată pentru medicamente şi produse necesare copiilor până la vârsta de 3 ani, vor fi acordaţi eşalonat.

Multe cupluri aflate la limita sărăciei au spus că până acum au amânat naşterea unui copil, dar planul autorităţilor le-a făcut să se răzgândească.

Ajutorul financiar a avut rezultatul scontat, fiindcă în 2015 se vor naşte mai mulţi copii decât în 2014.

Măsura a putea fi aplicată şi în restul ţării, în contextul în care Institutul de Statistică a anunţat că natalitatea ar putea scădea cu 20% până în 2060. Rata natalităţii din Portugalia este cea mai mică din Uniunea Europeană.