Pro TV SA a adus la cunoştinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) încetarea calităţii de program "liber la retransmisie" a televiziunii Pro TV începând cu data de 23 iulie.
"Decizia noastră este motivată de faptul că Pro TV se află într-un proces de modificare a strategiei de distribuţie în vederea trecerii la transmisia digital terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional după un concept care ne va ajuta să minimalizăm impactul digitalizării asupra business-ului. Schimbările strategiei de distribuţie nu vor afecta în niciun fel conţinutul", se spune în adresa transmisă CNA de către Pro TV SA.

CNA a luat, joi, act, de decizie, în prezenţa reprezentanţilor Pro TV, Elena Petre, directorul executiv al Pro TV SA, Cătălin Cocean, reprezentatul juridic al Pro TV, şi Adriana Păpureanu, reprezentanta Pro TV la CNA.

"Telespectatorul nu va suferi în niciun fel. Rămân staţiile locale, trasmisia terestră, care este liberă pentru consumatorul final. Deci nu este o problemă. (...) Distribuitorii au acceptul nostru, au contracte semnate cu noi, care expiră în diferite perioade de timp. Ei vor primi de la noi o notificare. În momentul în care se publică pe site-ul dumneavoastră (al CNA, n.r.), noi putem într-o oră să trimitem această notificare la cei peste 308 distribuitori şi, în măsura în care vor expira contractele - pot să expire 50 într-o lună, 100 în luna cealaltă, vom începe negocierile", a declarat Elena Petre.

"Compania nu va opri semnalul în momentul în care decizia va fi publicată pe site-ul CNA. Nu acesta este interesul nostru. Vom începe negocierile, negocierile se vor finaliza, iar din puctul de vedere al telespectatorilor, lucrurile vor continua la fel. Relaţia dintre noi şi distribuitorii de servicii, dintre noi şi cablişti se va schimba, nu va mai fi pe temeiul regimului «must-carry», ci pe unul contractual", a spus şi Cătălin Cocean.

CNA a stabilit în şedinţa din 22 ianuarie 2013 lista televiziunilor "must-carry", ce trebuie retransmise obligatoriu în 2013 de toţi cabliştii din România.

Astfel, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în anul 2013 se regăsesc programele Societăţii Române de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara), dar şi TV5, un program inclus obligatoriu în grilele operatorilor de cablu în baza unui acord internaţional între România şi Franţa.

De asemenea, în lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablişti în 2013 se regăsesc următoarele televiziuni private, selectate de CNA în ordinea indicelui anual de audienţă: Pro TV (care acum a renunţat la statutul "must-carry", n.r.), Antena 1, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Realitatea TV, Naţional TV, B1 TV, România TV, OTV (care a ieşit din această listă după ce CNA a retras licenţa audiovizuală a televiziunii, n.r.), Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, Euforia Lifestyle TV, Gsp TV, National 24 Plus, U Televiziune Interactivă, Music Channel, TV Neptun, Naşul TV, Transilvania Live, Look TV, H!T Music Channel, TV H2O şi Inedit TV.