Muzeul Memorial Iosif Vulcan a fost redeschis, joi, publicului, după ce Consiliul Judeţean Bihor a investit 783.000 lei în refacerea clădirii în interior şi în exterior, cât şi în înlocuirea acoperişului. Lucrările au durat circa un an şi jumătate.

Panglica a fost tăiată joi la prânz de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, şi consulul onorific al României în regiunea Trentino Alto Adige din Italia, Maurizio Passerotti.

La inaugurare au mai participat circa 50 de persoane, între care şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, care i-a invitat pe orădeni să redescopere viaţa şi opera lui Iosif Vulcan.

De altfel, Ioan F. Pop, custodele Muzeului Memorial "Iosif Vulcan", i-a şi însoţit pe cei prezenţi într-un tur al muzeului, prezentându-le cele mai importante obiecte care se găsesc aici. Vizitatorii pot vedea aşadar primul număr al Revistei Familia, apărut în 1865 la Pesta, corespondenţa purtată de Iosif Vulcan despre tânărul scriitor Mihail Eminovici, diploma de absolvire a Facultăţii de Drept obţinută de Iosif Vulcan, fotografii din diverse momente ale vieţii acestuia, precum şi biroul la care lucra.

De asemenea, într-o încăpere a locuinţei lui Iosif Vulcan a fost amenajată o expoziţie legată de cele patru serii ale Revistei Familia, ultimele trei apărute după decesul primului redactor-şef şi editor al revistei de cultură, care în acest an aniversează 150 de ani de la prima apariţie. De altfel, încă de la intrarea în curtea muzeului, vizitatorii vor putea vedea panouri dedicate redactorilor-şefi ai publicaţiei de-a lungul timpului, Iosif Vulcan, Mihail G. Samarineanu şi Alexandru Andriţoiu, respectiv lui Mihai Eminescu. Pe cel din urmă panou apare prima poezie publicată vreodată de acesta, "De-aş avea", în Revista Familia.

Muzeul Memorial Iosif Vulcan poate fi vizitat în zilele de marţi, joi şi sâmbătă între orele 10 şi 15, iar în zilele de miercuri, vineri şi duminică atât între orele 10 şi 14, cât şi între 16 şi 18. Un bilet de intrare costă 2 lei pentru copii şi elevi, respectiv 4 lei pentru adulţi.

Muzeul a fost redeschis în cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, care în acest an se desfăşoară în perioada 13-18 mai.