Deşi până acum nu m-am referit niciodată la problemele juridice de interes local, scandalul public legat de problema parcărilor în Oradea impune anumite precizări din punct de vedere juridic.

Astfel, la 19 iunie, respectiv la 30 iunie 2014, Prefectul Judeţului Bihor a atacat în contencios administrativ, la Tribunalul Bihor, mai multe dispoziţii din actele emise de Consililul Local Oradea şi respectiv de Primarul Municipiului Oradea.

Mai precis, au fost atacate prevederile care impuneau "taxa" de parcare de 45 lei în cazul în care se parca fără tichet valabil şi dispoziţiile primarului prin care se înfiinţau locurile de parcare galbene din oraş.

Având în vedere dispoziţiile legii contenciosului administrativ, din momentul sesizării Tribunalului Bihor, dispoziţiile atacate sunt suspendate de drept, astfel încât, cea mai importantă consecinţă a acţiunii în instanţă a fost faptul că nu se mai pot emite acele "taxe" de 45 lei pentru parcare nelegală, fapt care a condus, în practică, la imposibilitatea sancţionării celor care parchează fără să plătească şi la aglomerarea excesivă a parcărilor din centru.

De asemenea, cetăţenii care şi-au achiziţionat abonamente de parcare pe o durată de timp îndelungată (spre exemplu un an) se văd în imposibilitate de a beneficia de un serviciu pe care l-au achitat în avans deoarece nu mai găsesc locuri de parcare libere.

Teoretic, instituţiile implicate (Prefectul, Primarul şi Consiliul Local) ar trebui să aştepte soluţia instanţelor de judecată pentru a vedea dacă se impune corectarea regulamentului de parcare şi în ce mod.

Practic acest lucru ar însemna să se aştepte cel puţin un an menţinându-se un haos ce nu poate fi, real, tolerat. Întrucât este evident, chiar şi la o privire superficială, că prevederile atacate sunt nelegale, dar că a fost nevoie de 8 ani ca să se observe acest lucru, soluţia practică este de conformare imediată din partea autorităţilor locale.

Această conformare trebuie să fie, însă, reală. În măsura în care se va opta doar pentru o "cosmetizare" superficială a regulamentului înlocuindu-se doar unii termeni (aşa cum de altfel s-a mai procedat şi în trecut), viciile de nelegalitate se vor menţine şi vom putea avea surpriza suspendării noului regulament în urma unei acţiuni în instanţă pornite de un cetăţean "nemulţumit".